A Bosch lobbitevékenységet indít a legális autóipari szoftverek használatáért

2010. augusztus 24-én Magyarország vezető autóipari javítási és információs szoftvereket forgalmazó cégei közül három vállalat kezdeményezte az Adatbázis-forgalmazók Egyesületének életre hívását. A Robert Bosch Kereskedelmi Kft., a Maróti Könyvkereskedés Kft. és az EurotaxGlass’s Magyarország Kft. által létrehozott Egyesület lesz az első, autószektori illegális szoftverek kereskedelme ellen fellépő szervezet Magyarországon. Az egyesület létrehozása mellett a Robert Bosch Kereskedelmi Kft. további tagok toborzásában is részt vesz.

Magyarország legnagyobb márkafüggetlen szervizhálózatának tagjai, a Bosch Car Service-ek, valamint számos márkafüggetlen hálózat az ESI[tronic] szoftvert alkalmazzák. A járművek javítási útmutatóit és alkatrészcikkszámait tartalmazó, negyedévente automatikusan frissülő adatbázis nélkülözhetetlen a szervizek számára, hiszen ez a profi diagnosztikai rendszer több mint 47 000 gépjárműgyártmány és -típus adatbázisát foglalja magába, valamint aktív javítási útmutatókat is tartalmaz. A Bosch Gépjármű-felszerelések és Diagnosztika Üzletágának tulajdonában lévő programot, valamint a Maróti Könyvkereskedés és az EurotaxGlass’s által forgalmazott szoftvereket a külsős autószervizek gyakran illegális úton szerzik be. Így a most alakuló Adatbázis Forgalmazók Egyesületének célja, hogy az autójavító szektorban követelmény legyen a legális szoftverek használata.

Az alakuló egyesület 2010–2011-es tervei között szerepel még a piaci visszaélések figyelése, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Vám- és Pénzügyőrség és Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkájának segítése, új jogérvényesítési akciók előkészítése, valamint bel- és külföldi tapasztalatgyűjtés, és ezen ismeretek megosztása saját fórumon. Az első, augusztusi gyűlésen a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), valamint a Magyar Szabadalmi Hivatal Jogi és Nemzetközi Főosztálya (MSZH) is részt vettek, majd a következő szeptemberi találkozón már az Autószerelők Országos Egyesülete és a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért Egyesület is képviseltette magát. Utóbbi egyesülettől Horváth Péter tartott előadást és tanácsadást, amely során világos képet festett fel az Adatbázis-forgalmazók számára az illegális szoftverekkel kapcsolatos eljárásrendről, valamint a jog- és szabályalkotási folyamatokról.

„Jelenleg tárgyalásokat folytatunk több nagy márkaimportőrrel az alapító tagságba való bevonásukról, hiszen a hivatalos megalakuláshoz 10 tagra lesz szükségünk, így jelenleg is folyik a további csatlakozók toborzása. A Bosch örömmel és bizalommal vesz részt aktívan a kezdeményezésben, vállal úttörő szerepet, és kötelezi el magát az információs szoftverek védelme mellett” – nyilatkozta Ballók Attila, a Robert Bosch Kft. Gépjármű-felszerelések és Diagnosztika Üzletágának magyarországi értékesítési vezetője.