Telepi környezetvédelem 2009/IV. negyedév

A környezetvédelem mottója: a hangsúly a megelőzésen van, mindig a megelőző intézkedésekben kell gondolkodni.

Megelőzés

Az alkalmazott technológiáknál – az autójavítás, környezetvédelmi felülvizsgálat, műszaki vizsgára felkészítés során – használatos veszélyes anyagok és veszélyes készítmények a lehető legkisebb környezetkárosítással járó tárolása, használata a biztonsági adatlap előírásai (technológiai, munkavédelmi, környezetvédelmi) szerint. A használat utáni eltávolítása a műhelyből a veszélyeshulladék-gyűjtő helyre, szakszerű tárolása (zárt tér, fémedények, felirattal ellátva, edényfedelek, kármentő a betonaljzat szélén stb.), nyilvántartása (V. h. napló).

A negyedik negyedév feladatai:

– az első három negyedév értékelése, veszélyes hulladék napló rendszeres vezetése, hiányok pótlása

– veszélyes hulladék elszállíttatása december 31-ig

– veszélyes hulladék bevallás (éves) készítése

– ÁNTSZ 44/2000. (XII. 27.) EüM rend. bej. Új használatba került veszélyes anyagokról és készítményekről

– új biztonsági adatlapok beszerzése, munkavédelmi oktatása, dolgozó aláírásával bizonylatolása a munkavédelmi naplóba.

Figyelem: a veszélyes hulladék elszállítás határideje december 31. (célszerű határidő-gyakorlati szempontok szerint), mivel a rendeletek szerint 1 évnél tovább nem lehet tárolni a veszélyeshulladékgyűjtőben. Az év végén és az év közben elszállított mennyiséggel az éves bevallást el lehet januárban készíteni a területi környezetvédelmi felügyelet felé és az új évben tiszta lappal, vagyis „0” mennyiségről lehet indulni, és nem kell az év közbeni elszállítással törődni, figyelni az előző évről áthozott mennyiséget. Így a bevallásnál sem kell feltüntetni.

Minden negyedévben, most is esedékes a telepszemle mint a rendszeres munka és karbantartás feltétele hibafeltárás, hibamegállapítás, javítási határidők megjelölése a szemle jegyzőkönyvben.

A telepszemléről röviden

Célszerű 3 havonta megtartani, naptárba ütemezni, így előre lehet készülni rá, előző jegyzőkönyvet előszedni, átnézni.

Minden szemléről a résztvevők név szerinti megnevezésével jegyzőkönyv készül a feltárt hiányosságok rögzítésével, a teendők megjelölésével, felelősök feltüntetésével.

A telepszemlét hagyományosan telepbejárásnak szokás nevezni, lényege a kisebb-nagyobb ipari üzemek gyakorlata alapján:

1. A környezetvédelmi, munkavédelmi, tűzvédelmi, biztonságtechnikai rendészeti felelős a gazdasági vezetővel végzi.

2. A szemle résztvevői a telep minden épületét – a pincétől a padlásig –, minden helyiségét bejárják, az udvart is, szociális helyiségeket, irodákat, előtereket, folyosókat, lépcsőházakat, műhelyeket, ügyfélvárót stb., és az észrevételeket a helyiségek megnevezésével pontokba szedve beírják a jegyzőkönyvbe.

3. Nem szabad megfeledkezni az elektroszmog vizsgálatáról sem. Külön szakértők vizsgálják (a cikk írója is).

A környezetvédelmi feladatokkal kapcsolatban szívesen adok felvilágosítást hétköznap 18–20 óra közötti időpontban a 06-1/3566-186-os telefonszámon.