Ajánlás az Európai Bizottságnak

A dízelmotoros gépjárművek időszakos környezetvédelmi műszaki ellenőrzéséhez 2023-ban az Európai Bizottság számára javaslat született a kipufogógázban található részecskék darabszámának mérésére vonatkozóan.


Indoklás

A közegészségügy, a környezetvédelem és a tisztességes verseny érdekében fontos biztosítani, hogy a működő járműveket megfelelően karbantartják és ellenőrzik, hogy teljesíteni tudják a típusengedély által garantált teljesítményüket, túlzott leépülés nélkül egész élettartamuk alatt.

A belső égésű motorok kipufogó-emissziójára vonatkozóan az Európai Parlament és a Tanács 2014/45/EU irányelvében előírt tesztelési módszerek, különösen a kompressziós gyújtású motorokra vonatkozó füstölés megállapítására, nem alkalmasak azokra a legújabb járművekre, amelyek részecskeszűrővel vannak felszerelve. A laboratóriumi tesztek azt mutatják, hogy még a hibás vagy manipulált dízel-részecskeszűrővel (DPF) rendelkező járművek is átjuthatnak a hagyományos füstölésmérésen anélkül, hogy a hiba észlelhető lenne.

Azoknak a járműveknek az azonosításához, amelyek hibás DPF-fel rendelkeznek, egyes tagállamok bevezettek vagy hamarosan bevezetnek részecskeszám- (PN-) méréseket a kompressziós gyújtású motorral ellátott járműveik időszakos műszaki ellenőrzésének részeként. Habár ezek a módszerek hasonlóak, bizonyos szempontokban különböznek egymástól. Az unióban különböző mérési módszerek bevezetése helyett be kell vezetni a közös minimális PN-mérési követelményeket az irányelveken alapulva.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.