Az Európai Bíróság ítélete a C-319/22 ügyben

Az autógyártóknak biztosítaniuk kell a jármű-azonosító számokat (VIN) a független gazdasági szereplők számára. Ez a szám lehetővé teszi a jármű tulajdonosának azonosítását, így személyes adatnak minősül. Az adatvédelmi alaprendelettel összhangban áll-e ez a kötelezettség? Az autógyártók az uniós jog értelmében kötelesek a független gazdasági szereplőknek, ideértve a javítóműhelyeket, az alkatrész-kiskereskedőket és a műszaki információk kiadóit, hozzáférést biztosítani azokhoz az információkhoz, amelyek szükségesek az általuk gyártott járművek javításához és karbantartásához. A német Autóalkatrész-Kereskedelmi Szövetség (GVA) úgy véli, hogy sem az információk formája, sem tartalma, amelyeket a Scania teherautógyártó cég tagjai számára biztosítanak, nem felelnek meg ennek a kötelezettségnek. 

Ezért a GVA Szövetség német bírósághoz fordult. Ez pedig továbbította az ügyet az Európai Bíróságnak, mivel nem volt tisztában a Scania kötelezettségeinek mértékével. 

Az Európai Bíróság döntött arról, hogy az autógyártóknak kötelességük hozzáférést biztosítani az összes járműjavítási és -karbantartási információhoz. 

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.