Amerikai belpiacos jármű forgalombahelyezési kálváriája, azaz a haza "fekete

A szakminisztérium, az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium a TÜV Rheinland-KTI Kft.-t jelölte ki az EU jóváhagyás egyenértékűség megállapítására, így az Ön kérdésében szereplő környezetvédelmi jóváhagyás tekintetében is.

Áttekintve a jelenlegi hatósági gyakorlatot, azt látjuk, hogy a vármegyék közlekedési hatóságai sajnos enélkül azért sem tudják a forgalomba helyezést elvégezni, mivel egyrészt általános összevezetési táblázat jelen ismereteink szerint nem áll rendelkezésre, de a hazai forgalmi engedélyben Ön előtt is ismert lehet, hogy a környezetvédelmi osztályba sorolást – mely az EURO-besorolásra épül – fel kell tüntetni. Ez megfelelő háttérigazoltság nélkül nem megy, a hatóságok erre nincsenek felkészülve, így ezt a szakértői intézetek jogosultak biztosítani.

Az amerikai behozatallal kapcsolatban az alábbiakra hívom fel szíves figyelmét. Hiába származik pl. egy jármű Németországból, attól még alapjában amerikai vagy japán belpiacos kivitel, ami nem az EU piaci, jóváhagyási elvárások, bevizsgáltsági követelmények szerint készült. Ebből következik az alábbi magyarországi jogszabályi elvárásnak való megfelelési elvárás, mellyel kapcsolatban a magyar közlekedési hatóságot alapvetően nem köti a németországi behozatal.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.