JAF Sajtókonferencia a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) április 26-át a szellemi alkotások világnapjává tette. Ezt a napot 2001 óta ünnepli a világ. A szellemi alkotások védelme mára alapvető igényként jelenik meg, hiszen kreatív és innovatív tartalmak, új művészeti alkotások nem születhetnek meg megfelelő jogi és társadalmi környezet hiányában.

A Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesület (JAF) ezen évforduló alkalmából, figyelemfelkeltő jelleggel hirdette meg konferenciáját, hogy felhívja az autótulajdonosok és az autójavító szakma figyelmét a nem jogtiszta forrásból származó szoftverek használatának veszélyeire, a legális ipar és a közúti közlekedés biztonsága védelmében.

A mai korszerű autók javítása elképzelhetetlen szoftveres adatbázisok nélkül. Mára a járműipari szoftverek, adatbázisok, diagnosztikai eszközök és programok ugyanolyan eszközei az autójavításnak, mint a villáskulcs. Kiemelt fontosságú tehát, hogy a javítóműhelyek legális forrásból származó, naprakész programokkal rendelkezzenek.

Sajnos Magyarországon nagyon sok autószervizben nem jogtiszta forrásból származó programokat használnak a gépjárművek javítása során. A megfelelő biztonságot és garanciát mindenki számára (autótulajdonos, autóvezető, autószerelő) csak a jogtiszta, biztos forrásból származó, rendszeresen frissített járműipari adatbázisok jelentik.

Gyakran jogsértő módon felhasznált szoftverek és adatbázisok, illetve a hamis diagnosztikai berendezések segítségével végzett gépjárműjavítás jelentős károkat okoz a szellemi alkotások jogosultjai mellett az államnak és nem utolsósorban a gyakran megtévesztett gépjárműfenntartók számára is. Számla és garancia hiányában ugyanis a szürke- vagy feketegazdaságot gyarapító szervizek egyszerűen széttárják a karjukat, ha az autó tulajdonosa garanciális igényét érvényesítené.

A karambolosjavításokat végző autószervizek részére szintén elengedhetetlen a szoftverek és adatbázisok használata. Egyrészt szükséges az autóvezetők részére szolgáló precíz biztosítási ajánlat kalkulálásához, másrészt a javítás esetén a szakszerű munkavégzéshez. Alapvető fontosságú, hogy a javítási folyamatban lévő szereplők (biztosító, autószerviz) egyaránt naprakész, hivatalos, legális adatbázist használják a pontos kárfelméréshez és a javításhoz egyaránt.

A kárfelméréshez aktuális adatokra, árakra van szükség, ezeket az illegális, elavult szoftverek nem tudják biztosítani. Ezek alapján a biztosítási ügyintézés, javítás során számos hibás motorbeállítás, téves alkatrészrendelés, illetve egyéb súlyos műszaki és pénzügyi probléma merülhet fel.

A Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesület ezért kiemelt figyelmet fordít a legális járműipar védelmét előtérbe helyezni kívánó jogvédő tevékenységen túlmenően a prevenció és oktatás területére is, hiszen a felhasználói tudatosság növelésével lehet tartós változásokat véghezvinni ezen a kiemelkedően fontos területen.

A JAF a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a legális ipar védelme minél nagyobb teret kapjon.

Szűcs Péter
JAF-titkár