Szeretem a járatlan utakat

Izgalmas híreket kaptunk a Mecsekaljáról: az országban elsőként egyetemi diplomát adó, posztgraduális, tüzelőanyagcella- és hidrogéntechnológia-szakmérnök képzés indult még 2022 februárjában, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán. A minőségi oktatás megálmodói a hírek szerint fontosnak tartották a naprakész ismeretek átadását, és azt, hogy minél több ipari, tapasztalati tudásra tegyenek szert a jelentkező hallgatók. A szakmai tárgyak mellett alapozók is előkerülnek, amelyek a természettudományos vagy a műszaki ismereteket bővítik, és lehetővé teszik, hogy különböző végzettségű emberek is megértsék a hidrogéntechnológiák alapelveit. Az Autótechnika annak nézett most utána, hogy vajon mi lett a három évvel ezelőtti kezdeményezésből, és ha már lehetőségünk nyílt a Hydrogen Center – University of Pécs operatív igazgatójával, Bakk Teodóra Diánával beszélgetni, hát személyes életútjára is kíváncsiak voltunk.

Bakk Teodóra Diána: – Már a BSc-képzés után, a mesterképzés alatt, úgy tizenöt évvel ezelőtt, amikor a Budapesti Műszaki Egyetemre jártam, és épp a diplomamunkámra készültem, jöttem haza Pécsre, és hétvégén apukám úgy fogadott, hogy egy álláshirdetést bekarikázott az újságban azzal, hogy érdekes dolgot talált – vegyészmérnököt keresnek. Úgy hallotta a városban, hogy a cég, amelyik föladta a reklámot, valami tüzelőanyag-cellával foglalkozik. Egyébként apukám is mérnök, felvillanyozta, hogy talán izgalmas feladatra lelt. Jelentkeztem, mert szeretem a járatlan utakat.

Sz. Koncz István: – Melyik cég volt ez?

– A KONTAKT-Elektro Kft. Közel húsz éve foglalkoznak hidrogéntechnológiákkal. Akkor több pályázatuk futott már, azokhoz kerestek vegyészmérnököt. Részmunkaidőben, az egyetem mellett kezdtem náluk dolgozni. Egy ideig Budapesten, egy nanotechnológiai kutatásban is részt vettem. Ingáztam Pécs és a főváros között. 

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.