A Volvo hidrogénüzemű teherautói

A Volvo Trucks hidrogénnel működő belső égésű motorral szerelt teherautókat fejleszt. A zöldhidrogénnel üzemelő teherautók jelentős lépést jelentenek a Volvo számára a nettó nulla cél elérése felé. A hidrogénes teherautók különösen alkalmasak lesznek hosszabb távolságok megtételére és olyan régiókban, ahol korlátozott a töltési infrastruktúra, vagy az akkumulátorok feltöltésének ideje irreálisan hosszú.

A Volvo 2026-ban kezdi meg a belső égésű motorokban hidrogént használó teherautók vásárlói tesztelését, és a teherautók ezen évtized vége felé kerülnek kereskedelmi forgalomba. A laboratóriumokban és a járművekben végzett tesztelés már folyamatban van. A hidrogénüzemű belső égésű motoros teherautók kiegészítik a Volvo egyéb alternatíváit, például akkumulátoros elektromos teherautókat, tüzelőanyag-cellás elektromos teherautókat és megújuló tüzelőanyagokkal, például biogázzal és HVO-val (Hidrotreated Vegetable Oil) működő teherautókat.

„Azok a teherautók, amelyekben a hagyományos belső égésű motor megmarad, de hidrogénnel üzemel, ugyanolyan teljesítménnyel és megbízhatósággal rendelkeznek, mint a dízel teherautóink, de további előnyük a potenciálisan nulla szén-dioxid-kibocsátás. Értékes kiegészítői lesznek akkumulátoros elektromos teherautóinknak, amelyek több éve jelen vannak a piacon” – mondja Jan Hjelmgren, a Volvo Trucks termékmenedzsment- és minőségügyi vezetője.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.