A Honda FCV mobilitáson túlmutató alkalmazása

A mozgás örömének és szabadságának, valamint a gazdagabb fenntartható társadalom megvalósításának érdekében a Honda egyrészt tüzelőanyagcellás járműveket (FCV) fejleszt, másrészt saját kutatás-fejlesztés-innovációs (K+F+I) tevékenységet végez hidrogénállomások területén, amelyek hatékony termelési kapacitással rendelkeznek – ezáltal elősegítve a jövőbeni hidrogéntöltőhálózatok terjedéséhez szükséges megoldások fejlesztését. Ha sikerül hatékonyan hidrogént termelni megújuló energia felhasználásával, az FCV-k kényelmesebben üzemeltethető, ezáltal elterjedtebb megoldássá válhatnak. A Honda beérőben lévő fejlesztése, a Smart Hydrogen Station (SHS) lehetővé teszi az FCV-k használatát még olyan helyeken is, ahol nincsenek kereskedelmi hidrogén töltőállomások.

A Honda olyan könnyen telepíthető, teljesen kompakt hidrogén töltőállomást valósított meg, amely nagynyomású elektrolízissel termeli a hidrogént. A rendszer a „Power Creator” nevet kapta. Az SHS az elektrolízissel előállított hidrogént nagynyomású tartályokban tárolja és töltőfúvókákon keresztül juttatja a járművekbe. A Honda emellett hordozható külső periféria eszközöket és töltőket is fejleszt, amelyek lehetővé teszik, hogy az FCV-k által termelt villamos energiát a háztartások és a közintézmények visszatáplálás keretében, energiaínséges időkben felhasználhassák. Ebbe a rendszerbe maguk a járművek is képesek bekapcsolódni, az FCV-k „kis erőművekként” vagy „kerekes erőművekként” használhatók, és lehetnek az „energiamérleg” részei.

A hidrogén a természetben nem fordul elő, de számos anyagban megtalálható és ki is vonható azokból. Hidrogén állítható elő földgázból és biomasszából, valamint elektrolízissel megújuló energiák, például nap-, szél- vagy vízenergia felhasználásával. A hidrogén értelemszerűen a regionális adottságoknak és az éghajlatnak megfelelő módszerekkel „állítódik elő”, a jövőben ideális, nem fosszilis tüzelőanyagra épülő hidrogénciklus jöhet létre megfelelő fejlesztések eredményeképpen.

A hidrogén az új megoldások által helyileg előállítható, tárolható, akár szállítható, valamint szükség esetén elektromos áram előállítására használható. A villamos energia akkumulátorokban tárolható, de tudjuk, a nagy kapacitások problémákat okoznak. A villamos energiát általában az erőművekben állítják elő és a felhasználási előrejelzés/szándék alapján folyamatosan szolgáltatják.

A keletkezett hidrogén sűríthető és cseppfolyósítható tüzelőanyagtartályokban történő tároláshoz és szállításhoz, így az tüzelőanyagcelláknak csak akkor és ott kell termelniük a szükséges mennyiségű villamos energiát, amikor és ahol arra szükség van.

 

forrás: global.honda.com