Új trend: növekvőben az újragyártott motorok kereslete

Az újragyártott (gyártási folyamat szerint felújított) motorok iránti növekvő kereslet következtében a brit Ivor Searle rekordévet teljesített. A motor-újragyártással foglalkozó cég 1946-os alapítása óta a legsikeresebb 12 hónapos kereskedelmi teljesítményéről számolt be, mivel kiváló minőségű utángyártott motorjaik iránt a kereslet megugrott.

A vállalat jelenleg hetente 150 motort újít fel, ami az eddigi legnagyobb eredmény és arra számít, hogy 2022 folyamán tovább fog növekedni, mivel további motortípusok kerülnek bevezetésre a benzines és dízel erőforrások kínálatába. Makrogazdasági tényezők kombinációja, mint például a kisteherautók megnövekedett kiszolgálása a járvány idején és a folyamatos globális félvezető-ellátási hiány, azt eredményezte, hogy az utángyártott egységek beszerzésének előnyei szélesebb közönséghez jutottak el.

Az Ivor Searle kereskedelmi igazgatója, Eszenyi Dávid így nyilatkozott: „2020 óta növekszik a megrendeléseink száma, mivel a furgonflották éjjel-nappal dolgoznak, ami komoly igénybevételt jelent a régebbi járművekre nézve. Ezzel párosul a félvezető ellátás akadozása, amely arra kényszeríti az autótulajdonosokat, az online szállító cégeket, a kereskedőket és a kisteherautó-flottákat, hogy hosszabb ideig üzemeltessék meglévő járműveiket. Ez a tendencia további lendületet adott az Ivor Searle számára az elmúlt évben, és arra számítunk, hogy a kereslet tovább fog növekedni, különösen Európában, amely gyorsan növekvő piaccá válik utángyártott termékeink számára.”

Az újragyártás költséghatékony alternatívája a vadonatúj termékek gyártásának, ugyanakkor nyersanyag- és energiamegtakarítást is jelent. Minden újragyártott motor körülbelül 50 kg fémmegtakarítást jelent, 85 százalékkal kevesebb energia felhasználása mellett. Az Ivor Searle termékeivel az üzemeltetők akár 40 százalékot is megtakaríthatnak a prémium minőségű utángyártott motorok, hengerfejek, sebességváltók és turbófeltöltők bővülő kínálatában.

Az európai autóalkatrész-felújító piac értéke körülbelül 10 milliárd euró és ez 2024 végére várhatóan eléri a 20 milliárd eurót, mivel Európában a dízelmotoros járművek adják a legnagyobb csoportot az autók és kisteherautók táborában. Független előrejelzők eddigi becslései alapján az európai járműalkatrész-felújítási piac évente akár 10 százalékkal is növekedni fog.