Használt EV motorok beolvasztásos újrahasznosítása a Nissannál

Mivel az autóipar az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében a villamosítás felé igyekszik, az autógyártók egyre nagyobb szerepet játszanak abban, hogy segítsenek megtalálni a módját, hogy megfizethetőbben és könnyebben újrahasznosítsák az általuk épített járműveket. A Nissan Leaf EV (elektromos jármű), a felmérések szerint a világ egyik legkeresettebb elektromos autója. Nemrégiben bejelentették a Waseda Egyetemmel közös projekt megkezdését, amely a ritkaföldfém-vegyületek kinyerését célozza meg a már bontott elektromos autó villanymotorokból.

A Nissan évek óta végez újrahasznosítást az elektromos motorok terén úgy, hogy manuálisan eltávolítja a mágneseket a beszállítóknak „visszadobott” motorokból, azonban ez lassú és költséges gyakorlat. Az elektromos autók terén drasztikusan felgyorsult növekedés, így a gyártónak szüksége van arra, hogy a ritkaföldfémek kinyerését és újrahasznosítását egyszerűbbé és gazdaságosabbá tegye.

A Nissan 5 éve működik együtt a Waseda Egyetemmel, amely jelentős múlttal rendelkezik a fém -újrahasznosítás és olvasztás területén. 2020 márciusában a közös erőfeszítés olyan pirometallurgiai folyamatot hozott létre, amely nem igényli a motor szétszerelését. A motorokat nem szétszedik, hanem egyszerűen megolvasztják. Az olvasztó tégelyben 1400 Celsius fokra hevítik, felolvasztás után más vegyi anyagokat adnak hozzá a megfelelő időpontokban, néhány bonyolult kémiai folyamatot követően az olvadt massza két rétegre válik szét, „mint az olaj-ecetes salátaöntet”. A 98%-os hasznosítás fele idő alatt (és nincs szükség a motor mágnesezésére és szétszerelésére) történhet meg.

Ez az ígéretes új eljárás segít megváltoztatni az elektromos motorok újrafeldolgozásának módját, miközben csökkenti környezeti hatásukat és költségeiket. A módszer csillapíthatja az autógyártók kitettségét az ingadozó anyagköltségeknek, így csökkentheti az elektromos motorok gyártásának költségeit - és végső soron maguknak az elektromos járműveknek a költségeit is. Mindez pedig az elektromos járművek terjedését segítheti elő.

Az újrahasznosításról megtekinthető kisfilm: