Gumiabroncs-jelölés 2012. november 1-től

Az Európai Unió Bizottsága 2012. november 1-től tervezi bevezetni a gumiabroncsok megjelölését, pontosabban a gördülési ellenállás, a vizes fékezési tulajdonságok és a zajkibocsátás feltüntetését. Végleges döntés még nem született a kérdésben.

A Continental szakemberei úgy látják, szükség van a határértékek, a minősítés és a tájékoztató tábla grafikai kialakításának tisztázására. Szerintük a fékezési tulajdonságok mérésére nem létezik egy egységes és pontos mérési eljárás. A legfontosabb a vizes úton való féktáv pontos meghatározása lenne. A gumiabroncs-gyártó szerint a minősítés és az ellenőrzés területén is komoly hiányosságok vannak, mivel a hatóságoknak nincs megfelelő ellenőrzési lehetőségük és szankcióik.

A kelet-ázsiai olcsó gumiabroncsokat gyártók olyan jelzéseket tesznek az abroncsokra, melyek teljesítményadatai nem egyeznek meg a valóságossal. A Continentalnál azt is kritikusan fogadják, hogy minden abroncsot egyenként kell megjelölni. Szerintük ezt elég lenne az eladáskor megtenni, így nem kellene egyből minden gumit a raktárban megjelölni. A gyártó szerint az értékközlés és a megjelölés költségei is nagyon nagyok.