Csak ránézek, és máris tudok róla mindent…

A 2024. évi AMTS-en figyeltünk fel a GarAgent standján, a közel teljes gépjármű-diagnosztikai palettát felvonultató kínálatban a TechnoVector fejlesztő, gyártó cég futómű-ellenőrző műszereire. Ezek között is a csúcstechnológiás TechnoVector 8 Velox érintkezésmentes berendezésre.

A futómű-geometria ellenőrzése, tehát a kerekek és tengelyek álláshelyzetének, a kormányzási jellemzőknek a bemérése, és ha szükséges az állítás, annak folyamatos visszaellenőrzése a gépjárműszervizek örök feladata. A villanyautók esetében még inkább így van, hiszen a nagy gyorsulás, a futóműre ható nagy vonóerő és a vészfékezési fékerők alaposan megterhelik a futóművet. Ne felejtsük, nagyobb tömeget mozgatunk!

Amit a futóművön mérni lehet, kiegészítve a felépítményhez viszonyított futóműhelyzetekkel, régóta tudják a műszerek igen gyors, automatizált méréssel. A pontosságuk is kiváló.

Az sem új dolog, hogy van olyan megoldás, miszerint a méréshez nem kell a gépkocsira szerelni semmiféle mérőberendezést vagy tartozékot, mert teljes egészében érintkezésmentes a mérési eljárás. A gyorsasággal időt lehet nyerni. Egyszóval, nincs új a nap alatt.

A felhasználóbarát megoldásokra is minden gyártó törekszik, legyen egyszerű és vezetett a teljes mérési folyamat, a diagnosztikai értékelés az adatok és a helyzet ismeretében legyen típusfüggő, a dokumentáció az ügyfél számára is megérthető legyen, talán így a „pirulát” könnyebben lenyeli…

Új műszer vásárlásánál nincs egyszerű dolgunk, mert bármelyik műszerkategóriát is nézzük, nagy a kínálat. A választásnál ne feledjük: a megbízható gyártó, a megbízható hazai képviselet, illetve kereskedő talán a legfontosabb, de fontos az ár, a szállítási határidő, a szerviz felkészültsége. 

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.