Új gumiabroncscímke

Új gumiabroncscímke érkezik 2021 májusában. A cél, hogy a fogyasztók átfogóbb tájékoztatást kaphassanak a gumiabroncsok különböző jellemzőiről. Sokkal több információval ennek dacára sem árasztanak el minket. Az új címkén az alapvető adathalmaz megmaradt: a gördülési ellenállás és a vizes úttesten való fékezés új szerkezetű osztályozást kapott, míg a zajteljesítményt ezentúl a decibelek száma, és az ennek megfelelő A, B vagy C betűk jelzik. Félreértés ne essék: ezek fontos adatok, de nem nyújtanak teljes képet.

A végfelhasználók a címkén található QR-kód beolvasásával a választott gumiabronccsal kapcsolatos további információkhoz is hozzáférhetnek egy uniós adatbázisban. Ezek között az adott modell gyártási időszakát találjuk. A konkrét gyártási idő rajta van minden abroncson a DOT megjelölésnél (hét és fél év).

Egy másik újítás két olyan piktogrammal kapcsolatos, amelyek jelzik, hogy az adott gumiabroncs havas körülmények közötti tapadása megfelel-e az EU-ban alkalmazott típusjóváhagyási előírásoknak (azaz a „hópehelytesztnek”), valamint olyan szegecs nélküli abroncsról van-e szó, amely az új ISO-szabványnak megfelelő jégen való tapadást biztosít. 2021 májusától a nagy teherbírású haszongépjárművek gumiabroncsai (C3 osztály) esetében is elérhetővé kell tenni az EU-s gumiabroncscímke-adatokat.

A besorolások is szigorodnak: az A-B-C kategória marad, de a C1 és C2 helyett lesz D kategória és F, valamint G helyett E lesz a negatív szélsőség.

I. a beszállító neve vagy védjegye;
II. a beszállító által megadott típusazonosító, vagyis az azon (általában alfanumerikus) kód, amely alapján az ugyanazon védjegy vagy beszállítónév alatt forgalmazott különböző gumiabroncstípusok megkülönböztethetők;
III. QR-kód;
IV. üzemanyag-hatékonyság;
V. nedves tapadás;
VI. külső gördülési zaj;
VII. tapadás havas útviszonyok között;
VIII. tapadás jeges útviszonyok között;