Ha az elektromos rögzítőfék nem old ki

A 2000-es évek elején kezdtek elterjedni az elektrohidraulikus vagy elektromechanikus parkolófékek a funkciók integráltsága és a kényelem növelése miatt. Azzal, hogy az elektronika átvesz egy újabb funkciót, egy újabb hibalehetőség jelenik meg az autón, amelyet más módszerekkel lehet csak kezelni. Cikkünkben azt az esetet elemezzük, amikor az elektronikus parkolófék nem old ki, ezért a jármű mozdíthatatlanná válik. A történet nem akkor válik izgalmassá, ha ez éppen egy szerviz udvarában történik, hanem az ügyfél garázsában vagy rosszabb esetben egy közterületi parkolóban, esetleg a forgalomban. Néhány példán szemléltetjük a lehetséges okokat és a megoldásokat, hogy az autó mozdítható és a szervizig szállítható legyen.


➊ A TRW diagnosztikai műszere

Miért nem old ki?

Először mindig a „miért”-re keressük a választ. Ha a jármű sokáig állt és lemerült az akkumulátor, akkor a probléma és a megoldás is nagyon egyszerű: bikázással vagy másik akkumulátorral a helyzet kezelhető. Lehetséges a kapcsoló, vezérlőelektronika vagy az aktuátor meghibásodása is hibaforrás. Ilyen esetekben szükség lesz diagnosztikai eszközre és szerszámokra.


➋ A Renault vészkioldója

Műszeres oldás

Először a diagnosztikai műszerrel történő fékoldást érdemes megpróbálni ➊. Mivel ezeknél a típusoknál még a fékbetétcseréhez is szükséges ilyen eszköz, ezért előbb vagy utóbb szükség lesz rá. Azoknál a modelleknél, ahol nem közvetlen az aktuátor működése, hanem valamely áttételen keresztül működik (ilyen a Volkswagen-konszern, BMW, Mercedes-Benz, Ford, Land Rover, Renault és Volvo modellek) érdemes a diagnosztikai csatlakozás előtt az akkumulátorsaruk lehúzásával és visszaillesztésével próbálkozni. Ilyenkor ugyanis újraindul az elektromos rendszer.

Ha nem megy másképp, elő kell venni a szerszámokat

Ha elektronikusan nem lehet oldani a féket, akkor nem maradt más hátra, mint szerszámhoz nyúlni és sajnos éppen ahol áll a jármű, lekerekezni és leszerelni az aktuátort. Ez azokra a modellekre érvényes, ahol a működtető orsós mechanizmus a féknyergen van rögzítve, és nincs lehetőség visszaállításra. Van azonban olyan típus is, ahol a középkonzol alatt található a működtető, mintha csak a hagyományos kézifék lenne. Ez esetben, ahogy néhány Renault modell esetén láthatjuk, van egy vészkioldó, melynek meghúzásával a rögzítőfék oldható ➋.

Irány a műhely! Miután valamely előbb említett járműspecifikus módszerrel sikerült mozdíthatóvá tenni a járművet, már nincs más hátra, mint eljuttatni a műhelyig, ahol nyugodt körülmények között, biztonságban lehet javítani vagy cserélni a hibás elemet.