Járműveket vontak ki a forgalomból a Zalában zajló nemzetközi közlekedési akcióban

Az autópálya zalakomári pihenőhelyén indult akció kapcsán Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott a helyszínen arról számolt be, hogy a kamionoknál kiemelten a veszélyes árukat szállító járműveket ellenőrzik, illetve a sofőrök pihenőidejének betartását, de a műszaki állapotot is felmérik.
A forgalom teljes kiterelésével zajló háromnapos ellenőrzésen a közlekedési hatóság, a rendőrség, a katasztrófavédelem, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 60 munkatársa, valamint tíz ország 30 szakembere van jelen.
Az akció első két órájában ellenőrzött mintegy 600 jármű közül három kamiont - két románt és egy bolgárt - ki kellett vonni a forgalomból a járművek elégtelen műszaki állapota miatt.
Azért éppen Zala megyében zajlik a nemzetközi ellenőrzési akció, mert jelentős a tranzitforgalom a megye útjain. A magyar hatóságok mellett svéd, német, cseh, szlovák, lengyel, szlovén, horvát, bolgár, ukrán és román közlekedési szakemberek is részt vesznek, akiknek ellenőrzési joguk is van, de a szabályszegésekért a magyar jogszabályok alapján vonják felelősségre a járművezetőket.
Valgut Zoltán, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság eszteregnyei autópálya alosztályának vezetője arról számolt be, hogy a kiterelt járművek mintegy tíz százaléka - túlnyomó többségében külföldi - nem fizette meg az útdíjat, vagy a kategóriájánál olcsóbb matricát vásárolt. Az útdíjfizetést ellenőrző szervezet 120 napra visszamenőleg vizsgálja az adott autó jogosultságát, így előfordult, hogy több mint félmillió forintos bírságot szabtak ki egy autósra, aki az elmúlt négy hónapban 32 alkalommal használta díjfizetés nélkül a sztrádát.
Az alosztályvezető elmondta még: több esetben találkoztak olyan autóval, amelyben a megengedettnél többen ültek, nem használtak gyermekülést, illetve lejárt jogosítvánnyal vagy forgalmi engedéllyel vezetett a sofőr.
Tóth Zoltán, a Zala Megyei Kormányhivatal közlekedési hatósági osztályának vezetője elmondta: mozgó műszakivizsga-állomást is telepítettek a zalakomári pihenőhelyre, amely egyebek közt a fékek állapotát és más műszaki paramétereket is ellenőriz. Az elégtelen műszaki állapotú magyar járműveket azonnal kivonják a forgalomból, a külföldiek esetében pedig addig nem engedik tovább, amíg feltárt hiba javítását el nem végzik.

MTI