Magyarországról irányított Ford-sikerek

A Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft. a magyar piacon kívül még 25 országért felelős a régióban. A szentendrei székhelyű cég irányítja az EDM (European Direct Markets) működését, 4 árazási és termékdefiníció szerinti zónába sorolva. A Ford jelenleg 25 országban rendelkezik importőrrel: Albánia, Andorra, Örményország, Bosznia, Bulgária, Fehéroroszország, Horvátország, Észtország, Gibraltár, Koszovó, Lettország, Litvánia, Macedónia, Moldova, Montenegró, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ciprus, Málta, Azerbajdzsán, Grúzia, Kazahsztán, Türkmenisztán, Ukrajna, jövőre pedig 3 újabb ország – Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán – elindítása várható.

2015-ben a régió 25 országában 533 000 gépjárművet értékesített, ez 16,5%-os, ill. több mint 100 000 darabos visszaesést jelent 2014-hez képest (2014-ben a piac 638 000 autó volt). A csökkenés hátterében más piaci hatások mellett elsősorban az ukrán válság által eredményezett 55 000 darabos piacvisszaesés áll. A nehézségek ellenére, 2015 decemberében a Ford a valaha volt legmagasabb havi részesedését érte el a régióban, 2563 db autóeladással átlag 5,9% piaci részt szerezve. 2015 teljes évében pedig a drasztikusan csökkenő piacméret ellenére összesen 29 052 gépjármű értékesítésével bravúros teljesítményt bemutatva 10 százalékkal, 2578 gépkocsival növelte az értékesítési eredményét a régióban, 5,5 százalékos piacrészesedést szerezve. Jelentős volumennövekedést a kishaszongépjárművek piacán és a flottaeladásokban ért el az autógyártó.

A tavaly 50 éves jubileumát ünneplő Transit mintegy 33 százalékos növekedést mutató modellportfóliója, és a Ranger rendkívüli népszerűsége éppúgy töretlen, mint az SUV-szegmensben elért részesedéserősödés, mely az újonnan bevezetett Ecosport modell népszerűségének és a Kuga 35%-os növekedésének köszönhető.

2016-ban a Ford SUV palettája tovább bővül, bevezetik a vadonatúj felső kategóriás városi terepjárót, az Edge-t. A 2015-ben hosszú várakozás után bevezetett kultikus Mustang és a Vignale imázsa is hozzájárult a sikerhez. A Ka+ várhatóan a negyedik negyedévben jelenik meg a régió piacain, és 500 darabos további értékesítésnövekedést várnak tőle.

A Ford a régióban 190 hivatalos Ford márkakereskedéssel van jelen. 2016-ban 20 FordStore és további 35 prémium Ford-kereskedés megnyitását tervezik. A FordStore-ok a régióban is ugyanazt az exkluzív vásárlói élményt fogják nyújtani, mint amit a nyugat-európai és magyarországi FordStore-okban már megtapasztalhattunk. Egyedül itt lesz lehetőség a prémium Ford-termékek (Mustang, Edge, Vignale) megvásárlására olyan vásárlói környezetben, ahol a teljes modellpaletta bemutatása mellett a legújabb digitális bemutatótermi eszközök és technikák teljes tárházát felvonultatja.