Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2020. május | Olvasson bele!

VW-kutatás A „V-Charge“ projekt

A „V-Charge“ kutatási projekt elnyerte az Auto Bild és a Computer Bild „Connected Car Award 2015“ elnevezésű díját. A „V-Charge“ projektben a Volkswagen Csoport kutatási részlege mellett a zürichi Svájci Műszaki Főiskola (ETH), a Braunschweigi Műszaki Egyetem, a Robert Bosch GmbH, a Pármai Egyetem és az Oxfordi Egyetem is részt vesz.

A díjat az összes együttműködő partnert képviselve dr. Volkmar Tanneberger, a Volkswagen márka elektromos és elektronikai fejlesztésekért felelős igazgatója, valamint prof. dr. Thomas Form, a Volkswagen Csoport kutatási részlegének az elektronikai és járműkutatásokért felelős igazgatója vette át január 6-án délelőtt a Las Vegas-i CES-kiállításon. A „V-Charge“ a Valet Charge (parkolószolgálat és töltés) kifejezésből ered, amely az automatizált parkolásnak és az elektromos járművek automatizált töltésének intelligens jövője felé vezető utat jelöli ki. Az Egyesült Államokban különösen népszerű a kényelmes parkolószolgálat (valet parking): azaz, amikor az úti célhoz, például repülőtérre megérkezve egy kocsirendező átveszi az autót és leparkolja. Igény esetén induláskor a kocsirendező vissza is hozza a gépkocsit a tulajdonosnak. Így nem kell az időt rabló parkolóhely-kereséssel foglalkoznia.

hirdetés

A „V-Charge“ projekt ezt gondolja tovább, a parkolóhely-keresés és az elektromos járművek töltésének automatizálását helyezve a középpontba. A rendszer lényege, hogy a jármű magától keres egy olyan szabad parkolóhelyet, amelyet elláttak a töltéshez szükséges infrastruktúrával, majd indukciós technológiával feltölti az akkumulátorait. A feltöltés befejeztével szabaddá teszi a töltőhelyet egy másik elektromos járműnek, saját magának pedig önállóan keres egy hagyományos parkolóhelyet. A gyalogosokat, a kerékpárosokat és a többi járművet a gépkocsiba épített kamerák, illetve ultrahangos érzékelők segítségével felismeri a rendszer, így a jármű „vegyes forgalomban” is közlekedhet.

Forrás: POHU


Kapcsolódó dokumentum:


Aktualis_1old_1601


Tetszett a cikk?

hirdetés

hirdetés