Döbbenet és mély csalódás

Ezt a sztorit nem tudom szó nélkül hagyni. Még tavaly novemberben érkezett egy újszerű Passat, 2007 év végi, 2.0 PDTDI dízel, BMR motorkód. A hölgy szerint, aki hozta, max. 60 km/h az autó végsebessége.

Az előzmények:

– Egy Veresegyház közeli Honda szerviz javította 4 hónapon keresztül, mert ott, útközben lerobbant.

– A műhelyben ÁTALAKÍTOTTÁK a teljes rendszert (ami gyárilag Siemens) Bosch-ra (!)

– Az autót csak akkor kapta vissza a tulajdonos, amikor már rendőrséggel fenyegetett. Nem is a telephelyen adták át, hanem egy parkolóban, és alá kellett írnia egy papírt, hogy semmiféle garanciális követeléssel nem élhet.

Ennyit előzményként. Most lássuk a tényeket. Az autó azért robbant le, mert tönkrement egy PD-elem. Mi az ilyen hibát elég könnyedén meg tudjuk állapítani. A hibatárban mindig benne van egy főrelére utaló hibakód. Ilyenkor levesszük a szelepfedelet, és egyesével lehúzzuk a PD csatlakozóját. Amelyik csati levétele után beindul, az az elem zárlatos. Megjegyzem, hogy ez olyan hiba, mint a benzinesnél pl. a trafóhiba.

Én az ilyen gondnál, de mondhatom, hogy minden más esetben is, próbálok végigmenni a történeten. Most is így történt. A hölgy, aki hozta, tudta a szerelő telefonszámát. Felhívtam, és elpanaszolta, hogy mennyit bukott ezen az autón. De a nagy átalakítás nem kellett volna. A PD-elemeket kicserélték és rendeltek Németországból egy vezérlőt hozzá. Minden más gyári, simán visszaalakítható az autó. Ők igazából nem értenek a VW típusokhoz, ezért kellett egy elektromos szerelő, aki ezt megoldotta. Annak is megkaptam a számát. Őt is felhívtam. Na ő is elmondta, hogy ezen az autón több százezer forintot bukott, és nem is érti, miért kellett ez az átalakítás, hiszen ő kiment a műhelybe, és elmondta, hogy 1 elem cserével megoldódik minden hiba.

Elkezdtük bontani az autót. Szelepfedél le, mert ez alatt vannak a PD-elemek. Az újak megjöttek, és egy kábel is, plusz a csavarok. A vezérlő megvolt, és 3 kipufogógázhőmérséklet-érzékelő, illetve egy légtömegmérő. (Itt kicsit megdöbbentem, hogy minek, de majd meglátjuk!) A vezérlőegység kiszerelésénél ült ki az arcunkra a döbbenet: az állítólagosan külföldről rendelt ECU hátoldalára jelölőfilccel ráírva: Audi A3, és „nemjó”.

Itt már csak nevettünk, hogy szegény tulajt hogy átverték. Nem olyan sokáig mosolyogtunk. Amikor az új alkatrészek bekerültek, és az ECU is a sajátja lett, próbáltuk indítani. Nem sok sikerrel. Próbált indulni, de mégse. Kezdjük előről. Kapcsolási rajzot előszed és lábanként végignéztük, mi lehet a hiba. Nincs meg valami? Hibakódként a 3. kipufogó-hőmérő volt benne. Jé, annak hiányzik a csatlakozója. Sehol nem találtuk. A kábelköteg szétvágva, csak éppen 3 helyen elvágva és csati nélkül. Nem gond, rendeltem újat, és amikor megjött, és megtaláltuk az ECU lábánál is a kontakthibát, már nem volt hibakód. Csak éppen az autó nem indult be. A kábeleket újra átnéztük. Most már tényleg egyesével, szín szerint, nem csak a logikát követve. És meglett. Két kábelt azért még sikerült felcserélni a kollégáknak a PD-elemek kerek csatlakozójában is. Döbbenet! Most már beindult, csak gázt nem lehetett adni. Minden paraméter jó, amit alapjáraton, ill. annak környékén mérni lehetett. Csak éppen nem jött ki hátul a kipufogógáz. Lekötöttük a DPF-et, és láss csodát, minden rendben. A szomszéd lakatos foglalkozik részecskeszűrő-tisztítással is, kipucolta. Itt lenne vége a kis sztorimnak, de még sincs.

Az ABS és a kéziféklámpa nem aludt el, rossz kódolásra hivatkozva. A kézifék kódolásáról találtam leírást, és jó is lett. Az ABS már más tészta. Itt senki nem tudott segíteni. A végén bevittük a márkaszervizbe, mert elvileg csak ott lehet on-line bekódolni.

Tanulságok:

– Ha nem ért valaki az adott típushoz, NE okozzon több százezres kárt a tulajnak úgy, hogy közben előadja a „hattyú halálát”, hogy mennyit bukott rajta.

– Bárcsak nekem ne hazudott volna az a „kedves és jóindulatú” ember, mert napokig azért szívtunk, mert nem tudott elmondani őszintén dolgokat.

– Arról már hallottam, hogy a rendszert átalakították, de kicsit olvasson már utána aki próbálkozik, például az Autótechnika archívumban.

– Ha valaki levág pár kábelt, legalább szigetelje le.

Röviden ennyi. Nem értem, hogy az ilyen szervizek miért vannak még életben, de ami késik…