Hatalmas apróságok

A közúti közlekedési balesetek kialakulása szempontjából számtalan olyan apróság jelentőséggel bír, amelyekről nem vagy alig beszélünk, pedig komoly tudományos háttérmunka áll egy-egy ilyen tényező pontos ismerete mögött.


Reakcióidő

Reakcióidő alatt – definíció szerint – azt az időtartamot értjük, amely egy inger megjelenése és az erre adott válasz között telik el. Ezen az időn az észlelés, a felismerés, a látottak feldolgozása, a döntés és cselekvés megindításához kiadott belső parancs értendő. A közlekedés szóhasználata értelmében ezt követi a reakció következő szakasza, amikor a tényleges mozgás létrejön. A járművezető fölengedi a gázpedált, majd a lábát a fékpedál fölé helyezi. A túl hosszú reakció-idővel rendelkező vezetők az átlagosnál jóval magasabb kockázatot jelentenek.

A reakcióidő a korral lassul. A férfiak reakcióideje ugyanakkor – bármely életkort tekintve – rövidebb, mint a nőké. Ádámné Juhász Anikó, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem PhD-hallgatójának tavaly publikált vizsgálati adatai szerint nagyobb sebességgel haladva gyorsabb a reagálás; a vizsgálati személyek saját bevallásuk szerint ilyenkor energikusabbá válnak.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.