Az EU (el)halasztja az e-tüzelőanyagokról szóló szavazást

Sajtóértesülés szerint – olvassuk német lapokban – az EU Bizottság halasztja az új járműtípus, „klímasemleges e-fuel cars” döntését. Az év vége előtt – nem megerősített információ – valószínűleg nem lesz róla szavazás.

Az e-tüzelőanyagok körül még mindig sok a bizonytalanság, beleértve a politikai természetűeket is.

Az Európai Unió álláspontja szerint az e-motorhajtóanyaggal üzemelő gépjárműveknek 100%-ban szén-dioxid-semlegesnek kell lenniük, ha 2035 után is értékesíteni kívánják őket. Németország azt követelte, hogy az e-tüzelőanyaggal működő autókat mentesítsék az új járművek kivonása alól. Az e-motorhajtóanyag ügye többek között a németek szívéhez közel álló ügy, élharcosa a Porsche.

2024. január végén kellett volna megszületnie a döntésnek a klímasemleges e-tüzelőanyagos autók EU-beli jóváhagyásáról. Sajtóértesülések szerint azonban a téma rövid időre lekerült a napirendről. Az Európai Bizottság lemondta az EU-tagállamok képviselőiből álló illetékes technikai bizottság ülését – közölte február 1-jén a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A következő időpont március 1-jén lesz. De a szkeptikusok szerint ekkor sem lesz döntés. 

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.