Tűzoltó készülékek és berendezések járműveinken

Tisztelt Olvasó! 

Cikkünk a járműtechnika egyik legfontosabb üzemvédelmi témakörét, a járművek fedélzetén keletkezett tűz oltására szolgáló eszközöket, módszereket mutatja be. Részletesen a tűzoltó berendezéseket, a vonatkozó előírásokat, műszaki kialakításokat a használat tekintetében, valamint felhívja a figyelmet az adott járművekre vonatkozó előírásokkal kapcsolatosan, melyeken rendszeresítik őket. Ismertetünk több tűzvédelmi technikai megoldást, melyeket elektromos hajtású közösségi közlekedési járműveken alkalmaznak.

Közelítsük meg a témát először a tűzvédelem oldaláról, amelyhez két alapvető jogszabály tartozik, nevesül „a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény”, valamint az „Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ)”. Ezek a szabályozások rendelkeznek a tűzoltó készülékekkel kapcsolatban is, hiszen a tűz elleni védekezéshez hozzátartozik a tűz keletkezésének megelőzése, valamint a keletkezett tűz tovaterjedésének megakadályozása is.

Alapvetően tisztáznunk kell, miből is keletkezhet gépjárműtűz:
– balesetből,
– műszaki, technológiai meghibásodásból,
– gondatlanságból,
– környezetből való átterjedésből.

A gépjárművek, tárgyalásunkban kiemelten az autóbuszok, fokozottan veszélyeztetettek, például gondoljunk egy belső égésű motor felizzott leömlőcsövére vagy a több száz méter hosszú villamossági vezetékeknél létrejövő rövidzárlat okozta izzásra, vagy valamilyen külső behatásra történő tűz keletkezésére. Gondoskodni kell a keletkezett tűz oltásáról, tovaterjedésének megfékezéséről. 

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.