Érintőképernyők és kijelzők – 1. rész

Az autóiparban és a járműgépészetben különböző érintőképernyő technológiákat alkalmaznak különböző alkalmazásokhoz. Az alkalmazott technológia attól függ, hogy milyen funkciókat és követelményeket kívánnak megvalósítani a járművek fedélzetén. Az érintésérzékeny technológiák fejlődésével az érintőképernyők egyre elterjedtebbek és sokoldalúbbak lettek. Az érintőképernyőknek számos típusa létezik és különböző technológiák lehetnek a háttérben. Ezekről beszélünk újabb cikksorozatunkban.

 

Az érintőképernyő (angolul touchscreen) kijelző vagy felület lehetővé teszi az emberi érintés segítségével való interakciót. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók ujjukkal vagy speciális érintésérzékeny eszközökkel („stylussal”) közvetlenül a képernyőn keresztül adjanak parancsokat, kattintsanak applikációkra. Az érintőképernyők elterjedt technológiai eszközök és pl. a járműfedélzeten is több rendszer legtöbbször központi részét képezik. Az érintőképernyők széles körben használatosak okostelefonokban, táblagépeken, laptopokon, ATM-automatákon, gépjárművek infotainment rendszereiben, érintés vezérelt monitorokban és számos egyéb alkalmazásban. Lehetővé teszik a felhasználók számára a könnyű és intuitív interakciót a digitális eszközökkel, rendszerekkel és felhőalapú alkalmazásokkal.


Hogyan épülnek föl?

Az érintőképernyők három alapvető elemből állnak: minimum egy érzékelőből, egy vezérlőből és egy szoftvervezérlőből. Minden érintőképernyő technológia változatnak sajátos jellemzői vannak, egyedi előnyökkel és korlátokkal.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.