Az 1 milliomodik BMW X1 Regensburgból

A BMW Group regensburgi telephelyének közel 40 éves történetében mérföldkő: legördült a regensburgi futószalagról az egymilliomodik BMW X1. A jármű egy BMW iX1 akkumulátoros elektromos jármű (BEV) alpesi fehér színben. A BMW X1 a BMW legkisebb sportjárműve – és ez lett az első teljesen elektromos modell, amelyet a BMW Group regensburgi telephelyén gyártottak 2022 novembere óta.

„A BMW iX1 bizonyítéka annak, hogy regensburgi üzemünkben rendkívül vonzó elektromos járműveket tudunk építeni a prémium kompakt osztályba. Ez egy nagyon népszerű autó a vásárlók körében világszerte” – mondja Carsten Regent, az üzem igazgatója. „A világ különböző piaci követelményeinek kielégítése érdekében vállalatként a technológiai sokszínűségre támaszkodunk. Pontosabban, itt, Regensburgban, megvan az a rugalmasság, hogy egyetlen gyártósoron különböző típusú hajtásláncokat állítsunk elő a BMW X1 számára – belső égésű motorral és konnektorról tölthető hibrid rendszerekkel, valamint tisztán elektromos hajtáslánccal.

Az idei év végétől a BMW Group regensburgi gyára egy második BMW BEV-t is gyárt, a teljesen elektromos BMW iX2-t a nagy volumenű kompakt osztály számára. „Az elektromobilitás a növekedés motorja üzemünk számára. Jelenleg teljes kapacitással dolgozunk, és reméljük, hogy ez a tendencia folytatódni fog” – mondja Regent.

Ahogy azt korábban, márciusban bejelentették, a BMW-csoport az év végéig több mint 350 millió eurót fektet be a regensburgi járműgyártásba, így mintegy 500 új alkalmazottnak teremt állandó munkahelyet. „Továbbra is toborozunk termelési személyzetet üzemünkbe. Novemberben további éjszakai műszakot adunk hozzá, és áttérünk a háromműszakos működésre. Bizonyos szombatokon már több műszakban dolgozunk” – erősíti meg Davide Vitolo, a BMW Group regensburgi gyárának humánerőforrás részlegének vezetője.

A regensburgi gyárban jelenleg összesen 1000 darab BMW 1-es sorozat, BMW X1 és BMW X2 modell kerül le a gyártósorról minden munkanapon, a vásárlók számára a világ minden tájáról. A BMW csoport regensburgi gyára a közelmúltban lett az autóipar első olyan üzeme világszerte, amely végponttól végpontig digitalizált és automatizált eljárást alkalmaz a festett járműfelületek ellenőrzésére, feldolgozására és jelölésére a szabványos gyártás során, amely AI (mesterséges intelligencia) által vezérelt robotokra támaszkodik. Ez újabb lépést jelent a digitális és intelligensen csatlakoztatott BMW iFACTORY felé a felső-pfalzi létesítmény számára. A teljes üzemet már 2022-ben digitálisan, 3D-ben megmérték egy kísérleti projekt keretében. Az így létrejött „digitális iker” a BMW Group Plant Regensburgban lehetővé teszi a jövőbeli üzemszerkezetek és termelési létesítmények rendkívül hatékony tervezését.