Kitekintő: Yanmar 880 lőerős powerjet motorok a Balatonon

Habár a belső égésű motorok világa csodálatos és sokszínű, mivel kis ország vagyunk és tengerpartunk sincs, ez a sokszínűség csak ritkán jut el hozzánk a maga hús-vér valójában. Pedig már pár éve itt van, 880 lőerővel, ráadásul bárki által megtapasztalható és megélhető formában a Balatonon! Az élménnyel a balatoni Extreme Jet Boat „Adrenalin élményhajózás” programjában találkozhatunk a spanyol hajóépítő Moggaro JET BOAT 950 WJ típusjelű hajója jóvoltából. Nem hajós magazin vagyunk, viszont úgy éreztük, egy „könnyebb” belső égésű témakör a nyári relax során belefér. Menjünk a vízre!

A kötelező kört gyorsan lefutva először a gyártóról: A Moggaro ambíciózus spanyol hajógyártó, úttörő szerepet tölt be a szabadidős és professzionális tengeri alumínium hajók tervezésében és gyártásában. A 2003-ban alapított Moggaro Aluminium Yachts idáig már több mint 40 különféle hajót tervezett sokféle felhasználásra, 3 és 26 méter közötti hosszúságban; eddig több, mint 300 hajót szállított a világ különböző pontjaira. Jethajók, búvárhajók, személyhajók, katamaránok, munkahajók, tűzoltóhajók, vízmélységmérők, sétahajók és sporthorgászhajók, pontonok kerülnek vízre a gyártósorról, szó szerint bármilyen célra.

A Moggaro 950WJ egy „sugárhajtású hajó”, pontosabban „vízsugárhajtású” 24+2 utas számára, melyet a gyártó honlapján megtalálva eszméltünk rá, hogy külön a Balatonra épített. A gyártó M600WJ hajótestére épített már M950WJ típusjelet kapott hajója két darab Yanmar 6LY440 LE motorral és két Hamilton Jet HJ274 hajtóművel adja a hajó összesen 880 lóerejét. Maximális sebessége teljes terhelés mellett 39 csomó, azaz 72 kilométer per óra. Ez még önmagában mondhatnánk „nem is olyan rendkívüli”, de a hajó egyedi jellemzője, hogy a hajtómű rendszerében szerepel a "spin 360" képesség, illetve az "erőfék". Ezek az extra funkciók adják a hajó egyedi és izgalmas „élménymivoltát”.

A "spin 360" képesség nem más, mint egy „kormányfunkció”, lehetővé teszi a hajó gyors és fordulékony mozgását, amely során 360 fokos körbefordulást is képes hirtelen végezni. Az "erőfék" pedig egy olyan funkció, amely lehetővé teszi a hajó hirtelen – drift nyelven mondott - „frenetikus fékezését”, megállását vagy gyors/extrém lassulását. Ez a funkció a sugárhajtóművek speciális működésére épül és lehetővé teszi a hajó számára, hogy viszonylag gyorsan leálljon vagy lassuljon akár kisebb területeken vagy szűk manőverezés közben. Ez az erőfék amúgy rendkívül hasznos veszélyes vagy gyors reakcióra szoruló helyzetekben.

Na de a lényeg: a motor!

A motor névleges teljesítménye 324 kW névleges fordulatszáma 3300 min-1, lökettérfogata 5,8 liter, hengerelrendezése soros 6 hengeres, a löket-furat aránya 0,96 (furat:106 mm, löket: 110 mm), tehát felül nyomatékos („pörgős”) motorral van dolgunk. A tüzelőanyag közvetlen befecskendezéssel a Denso közös nyomócsöves common rail rendszere által valósul meg, turbófeltöltéses, intercooleres. A motor tömege sebességváltó nélkül 585 kg, befoglaló mérete 1440 mm x 748,5 mm x 773,8 mm – de hát vízen „ez szinte mindegy is, mivel a víz minden súlyt elbír” – mondjuk mi… Az már magától értetődik, hogy a motor elektronikus vezérléssel rendelkezik és rendelkezik RCD 2, IMO Tier 2, EPA Tier 3, EPA Tier 3C, BSO II, EMC, SOLAS tanúsítványokkal.

Mit kell tudni a Yanmarról?

A Yanmar Marine International (YMI) az innovatív motorok és technológiával hajtott tengeri hajtóműrendszerek vezető szállítója. A világ legtisztább, leggazdaságosabb, megbízható és tartós dízelmotorjait szállítják a szabadidős szektor számára - mind vitorlás - mind motoros hajókhoz - valamint könnyű kereskedelmi alkalmazásokhoz. A megbízható common rail a tengeri dízelmotorok skálája 40 lóerőtől 640 lóerőig terjed, ez a legátfogóbb választék, amit egyetlen tengeri motort gyártó kínál. A Yanmar története 1912-ben kezdődött, Osakában, Japánban és 1933-ban az elsők között sikerült létrehozniuk egy praktikus méretű kompakt dízelmotort. Az ipari dízelmotorok gyártása a vállalat alapját képezik, de a Yanmar folyamatosan bővíti termékeinek, szolgáltatásainak és szakértelmének skáláját, hogy teljes megoldásokat nyújtson dízelmotorok gyártójaként, kis és nagy teljesítményű motorokat, mezőgazdasági gépeket és berendezéseket, építőipari gépeket, energia rendszereket, tengeri motorokat, gépészeti eszközöket és alkatrészeket épít.

A Moggaro Extremejetről és Yanmar motorjáról az alábbi videók tekinthetőek meg:

 

Forrás: moggaro.com, yanmar.com/marine/product/engines/6ly440/