Az éjszakai vezetés problémáiról

A halálos közlekedési balesetek jelentős része sötétedéskor és éjszaka történik, akkor, amikor a közúti forgalom a nappalinak talán 20%-a. Ha a nappali baleseti valószínűséget 1 egységnek választjuk, akkor a sötétedéskori annak legalább 3-4-szerese, azaz 3-4 egység.

Az utóbbi időkben is sok súlyos baleset az esti-éjszakai órákban következett be, nem volt ritka a 2-3 halálos áldozat! Ezzel az összeállítással arra szeretnék választ találni, hogy – igazságügyi műszaki szakértői tapasztalat alapján – mi lehet ennek az oka.


Oktatás

A járművezető-képző iskolákban jól felkészült, pontos információkkal rendelkező, lelkiismeretes oktatók dolgoznak. Mind az elméleti, mind a gyakorlati ismeretek elsajátításának menete meghatározott. A tematikában fontos szerepet játszik az éjszakai vezetés nehézségeinek bemutatása. A kétórás éjszakai vezetési gyakorlat elég idő arra – az elmélettel együtt –, hogy a tanuló pontos képet kapjon a veszélyhelyzetekről, a fokozott óvatosság szükségességéről és a közlekedési szabályok betartásának rendkívüli fontosságáról.

A vizsga-előkészítő oktatás és a vizsga után nagyon fontos szerepe van a szisztematikus, óvatos gyakorlásnak, a sokirányú rutin- és tapasztalatszerzésnek. A megszerzett tudást a nyelvtudáshoz hasonlítanám. Ha a megtanult idegen nyelvet az ember naponta nem gyakorolja, nem lineárisan, hanem négyzetesen csökken a tudásszintje. A megváltozott látási viszonyok melletti figyelmes tapasztalatszerzés a megelőzés érdekében sem maradhat el.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.