Neste MY Renevable Diesel tüzelőanyag Finnországból

A NEXBTL technológia a finnországi Neste vállalat saját fejlesztése, amely lehetővé teszi a fenntarthatóbb, környezetbarátabb tüzelőanyagok előállítását. A NEXBTL (Next Generation Biomass to Liquid) eljárás a biomassza és az állati eredetű melléktermékek, például állati zsírok, maradékok felhasználásával készít megújuló, tiszta dízeltüzelőanyagot. A 100%-ban megújuló nyersanyagokból készült Neste MY Renewable Diesel használatával az üvegházhatású gázok kibocsátása akár 75-95%-kal is csökkenhet a tüzelőanyag életciklusa során a fosszilis dízelhez képest.

Az eljárás során először a nyersanyagot előkezelik és különböző folyamatokkal előállítják a tiszta, nagy tisztaságú hidrokarbon alapanyagot. Ezután a hidrokarbonokat észterekké alakítják, majd az észterekből dízeltüzelőanyagot állítanak elő. A NEXBTL technológia előnyei közé tartozik a magas minőségű, tiszta és környezetbarát tüzelőanyagok előállítása, mely a fosszilis alapanyagokhoz képest alacsonyabb károsanyag-kibocsátással égnek, valamint új lehetőség, hogy olyan alapanyagokat használjanak fel, amelyeket egyébként nem használnának fel tüzelőanyagként. Zavarosodási pontja a gyártási folyamat során -40 °C-ra állítható, ami jobb, mint a petrodízelé, így alkalmasabb a hidegebb környezetben való használatra. Az eljáráshoz pálmaolaj, repceolaj és az élelmiszeriparból származó zsírhulladék keveréke használható alapanyagként. A pálmaolaj körül kialakuló környezetvédelmi tárgyú konfliktusok miatt annak kiváltására más növényi olajokkal, használt élelmiszerhulladékokkal kísérleteznek.

A Neste dízelolaja teljes mértékben kompatibilis az összes dízelmotorral és a meglévő tüzelőanyag-elosztási infrastruktúrával és már tesztelésre, sőt próbaüzemére is sor került a tömegközlekedésben, illetve nem közúti alkalmazásokban, például a mezőgazdaságban, az építőiparban, a vasúti és a tengeri ágazatban. Ez a megújuló dízel adalékanyagként vagy tiszta tüzelőanyagként használható és alkalmas a gázolaj kiegészítésére vagy részleges helyettesítésére, minősége megegyezik a szintetikus Fischer-Tropsch BTL és GTL dízel tüzelőanyagokkal, annak ellenére, hogy az alapanyag növényi olaj és hulladék állati zsír.

De hogyan és miben érezheti az egyszerű felhasználó a Neste olajának előnyeit?

Érezheti egyfelől a hatékonyságban, mivel a Neste tüzelőanyagok a tesztek alapján nagyobb hatékonyságot nyújtanak, pl. az egy feltöltéssel megtett távolság növekedése és az tüzelőanyag-fogyasztás csökkenése - ez pénzmegtakarítással járhat. Másfelől a Neste tüzelőanyagok használata esetén a járművek motorja tisztább marad, amely érezhető a jármű vezetése során a jármű jobb teljesítményében, valamint az alacsonyabb zajszintben. Ezeken felül a járművek kevesebb karbantartást igényelnek, ami a hosszú távon szintén költségmegtakarítást jelent, valamint a korrózióvédelem szempontjából is előnyösek, megakadályozzák az tüzelőanyagellátórendszer és az égéstér korrodálódását. Ez a járművek élettartamának meghosszabbításához és a karbantartási költségek csökkentéséhez vezethet.

A Neste tüzelőanyagáról az alábbi videó tekinthető meg: