Az autóipar legnagyobbjai közé emelték a Toyota távozó elnökét

A Newsweek idén Tojoda Akiót is felvette arra a dicsőséglistára, amely az iparág megújításáért, előre mozdításáért legtöbbet fáradozó autóipari szakemberek teljesítményét ünnepli.

A világ egyik legrangosabb hírlapja, a Newsweek szerkesztői idén második alkalommal szavaztak arról, hogy az elmúlt évben mely vállalatok, illetve cégvezetők tették legtöbbet az autóipar fejlődése, útkeresése, a változások meghonosítása, a sablonok feloldása érdekében. A globális autóipar legfontosabb változtatói (World’s Greatest Auto Disruptors) közé azokat választják be, akik a világ gazdaságát évek óta béklyózó nehézségek ellenére képesek a jövőbe tekinteni, és korszakváltást ígérő technológiákat, merész új szemléleteket bevezetve, régóta fennálló problémákra megoldást keresve igyekeznek kimozdítani a holtpontról az autóipart.

„Azzal a céllal hoztuk létre két évvel ezelőtt a World’s Greatest Auto Disruptors díjat, hogy rávilágítsunk az innováció gyorsaságára, a környezeti hatás és a fenntarthatóság kialakulófélben lévő kultúrájára, és persze azokra a dinamikus szakemberekre, akik fáradhatatlan kreativitással, erős jövőképpel, példamutató vezetői képességekkel nyitnak új távlatokat az autóipar előtt.” – foglalta össze a lista jelentőségét Eileen Falkenberg-Hull, a Newsweek autóipari rovatának vezető szerkesztője.

„Meggyőződésem, hogy válságos időkben két út áll előttünk. Az egyik út a rövid távú siker, a gyors győzelmek felé vezet. A másik viszont azokhoz az alapvető értékekhez és filozófiákhoz, amelyek erőt adtak nekünk. Én az utóbbit választottam.” – mondta az Év Ügyvezetője kitüntető címet megköszönve Tojoda Akio, aki 2009-től egészen idén április elsejéig vezette elnökként a Toyota Motor Company-t.

„Mind az ismeretlenbe tartunk. Az a feladatunk, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük a károsanyag-kibocsátást, méghozzá a lehető leggyorsabban. Ennek érdekében pedig azonnal változtatnunk kell, mégpedig úgy, hogy rugalmasan tudjunk alkalmazkodni ügyfeleink elvárásához a jelenben, a jövőben, sőt, azon is túl. A jövő nem az egyik pillanatról a másikra következik be, nem lehet csak úgy átugrani oda a jelenből. Az a feladatunk, hogy a múltat, a jelent és a jövőt összegezve folyamatosan haladjunk előre, a károsanyag-kibocsátás csökkentésén át egészen annak teljes kiküszöböléséig. Erre szolgál a Toyota kiegyensúlyozott multi-technológiai szemlélete.”

Tojoda Akio olyan kiemelkedő autóipari szakemberek oldalán került fel a listára, mint Oliver Zipse, a BMW igazgató tanácsának elnöke; Luc Donckerwolke, a Hyundai Motor Group kreatív igazgatója, vagy Torsten Muller-Ötvös, a Rolls-Royce vezérigazgatója. A Newsweek nem csak személyek, de vállalatok kollektív teljesítményét is elismerte: megítélésük szerint a BMW kutatás-fejlesztési tevékenységei, a Lucid Motors hajtáslánc-technológiája, a Genesis marketingstratégiája, a Lamborghini fenntarthatósági törekvései és a Ford Pro által bevezetett technológiák mind meghatározó jelentőségű mérföldkőnek bizonyulnak az autóipar hosszú távú fejlődése szempontjából.

Forrás: smartermedia.hu