"Direct Air Capture" segítségével kötik le a levegő széndioxid tartalmát

Nagy idejük van ezekben az évtizedekben a fiataloknak: a mobilitási világfordulat ötletekre van kiéhezve, szabadra ereszthető a fiatalok fantáziája és van realitása a megvalósításnak is. A Startup-ok virágoznak. Egy példa arra, melyet mostanában kapott fel a média, hogy lehet szokatlan társításokat is összehozni.

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem (TU Edinburgh) 30 diákja egy év alatt egy fenntartható elektromos autót (ZEM) fejlesztettek ki kétirányú töltési technológiával és a jármű tetejére szerelt napelemekkel kombinálva. Ezenkívül több CO2-t nyel el, mint amennyit a "Direct Air Capture" révén kibocsát.

A ZEM elektromos autó CO2-t von ki a környezeti levegőből. A jármű vezetés közben is tisztítja a levegőt a Direct Air Capture segítségével. Ez a technológia lehetővé teszi a levegő tisztítását a CO2 szűrőben történő leválasztásával. Az utazás során a ZEM-ben lévő levegő a tanulók által tervezett szűrőkön áramlik át, amelyek CO2-t vonnak ki és tárolnak a környezeti levegőből.

Mivel a prototípust additív gyártással hozták létre, a jármű CO2-lábnyomát a gyártás során is alacsonyan lehetett tartani. Olyan partnerekkel együttműködve, mint a CEAD és a Royal3D, egy monocoque-ot és a karosszériaelemeket fejlesztették ki a teljes 3D nyomtatáshoz. Így pontosan olyan formát lehetett nyomtatni, amilyenre szükség volt, így alig volt hulladékanyag.