Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2022. november | Olvasson bele!

A Volvo S40 rapszodikus leállásaiSzervizünkbe nemrég egy 2002-es gyártású, 2.0 benzinmotorral szerelt Volvo S40 érkezett. Az ügyfél arra panaszkodott, hogy az autó a legváratlanabb helyzetekben képes leállni. Legyen az egyenletes tempóval való gurulás, padlógáz vagy éppen alapjárat, nem számít. A tünet pedig mindig ugyanaz. Az autó egyik pillanatról a másikra minden előjel nélkül leáll, a műszerfalon kigyúlnak az álló motorra jellemző figyelmeztető fények (MIL-lámpa, töltésjelző). Gyújtáslevétel után a motor elsőre indítható, tárolt hiba egy másik szerelő szerint nincs.

Miután az autót átvettük, a hibatárolót olvasva mi is azt tapasztaltuk, amit az előbb említett kolléga. A motorvezérlő hibatárolója üres. No persze ez nem azt jelenti, hogy a váratlan leállás pillanatában is az volt, hiszen ha utána kifogástalanul működött minden, az önellenőrzési ciklusok során a hiba már magától törlődhetett.

Az élőadatlisták elemzése megint nem vezetett semmilyen eredményre. A vezérlőegység tápellátása megfelelő volt, a lambda-szabályozás tökéletesen működött, a keverékillesztések középérték körül alakultak. Következett egy órányi próbakör, ami alatt az autó jelét sem adta, hogy önakaratából nem szeretne továbbmenni.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.
hirdetés

hirdetés