Terhelés alatt kapcsolható kétsebességes váltó vilamos és hibrid járművekhez

A Getrag kifejlesztett egy terhelés alatt kapcsolható kétsebességes váltót villamos és hibrid járművekhez. Ez a kettős tengelykapcsolós váltó lehetővé teszi az „átfedéses” kapcsolást, anélkül, hogy előtte szinkronizálást vagy körmös kapcsolást használt volna. Ez a többfokozatúság a vállalat szerint nagyobb elindulási képességhez vezet nagyobb végsebességgel. Ez a váltó a frankfurti IAA-n ünnepelte világpremierjét, melynek száraz tömege 42 kg és a gyári jelölése 2eDCT600.

A moduláris felépítés alapján lehetséges a keresztben, illetve a hosszában beépített elrendezés is. A kettős tengelykapcsolós váltó alkalmas tisztán villamos járművekbe, plug-in hibridekbe vagy akár hatótávnövelőkhöz is. A behajtó villamos gép nyomatéka 500 Nm lehet, a kihajtó nyomaték pedig 6000 Nm. A maximális behajtó-fordulatszám 13 000 min-1. Tengelykapcsolóként két nedveskuplung szolgál egy köztes tengelyen, kapcsolását elektrohidraulikus működtetés végzi. Opcionálisan kérhető önzáró differenciálművel is. További opció a hosszirányú kialakítás és a hajtómotor integrált hűtése.

A beszállító szerint ezzel a hajtáslánccal elektromos módban a hatótáv akár 10%-kal is megnövelhető. Ezzel egyidőben a koncepció lehetővé teszi az akkumulátor teljesítményének kímélését, hatótávot növel és nagy menetkomfortot biztosít a vonóerő megszakítása nélkül.