Honda újdonságok

A Honda a Los Angeles Autoshow-n mutatta be az új Fit EV Concept elektromos autót és a középkategóriás plug-in hibrid platformját. A Fit EV Concept a hamarosan érkező Fit EV elektromos autó előfutára, melyet 2012-ben fognak bevezetni az USA-ban és Japánban. Az új plug-in hibriddel pedig a 2012-ben piacra kerülő kétmotoros hibrid platformot mutatta be. A Fit EV Concept és a Plug-in Hybrid európai premierje a Genfi Autószalonon lesz márciusban.

A Fit EV elektromos autót a Honda az átlagos mindennapi városi használatra szánja, mely egyébként megegyezik az ötszemélyes Fittel (Európában Jazz néven ismert), ami jelenleg is gyártásban van 1,5 l-es benzinmotorokkal (a Jazzt 1,2 és 1,4 l-es benzinmotorokkal kínálják). A villamos autó hajtásáról Li-ion akkumulátor és koaxiális elektromos motor gondoskodik. A villamos motor, mely a FCV Clarity tüzelőanyag-cellás villamos autóból származik, 144 km/h végsebességre gyorsítja fel a Fit EV-t.

Az autó kb. 160 km-es (100 mérföld) távolságot képes megtenni egy töltéssel az US EPA LA4 tesztciklus értelmében (112 km, ha alkalmazzuk az EPA biztonsági tényezőjét). Az EPA LA4 amerikai kormányzati előírás elektromos járművek összehasonlíthatóságára, európai megfelelője még nincs. A távolságot maximalizálni lehet a 2011-es Honda CR-Z sport hibridben bevezetett 3 modusú elektromos hajtás segítségével. ECON üzemmódban a megtehető távolság 17%-kal nő a NORMAL üzemmódhoz és 25%-kal a SPORT üzemmódhoz képest. SPORT üzemmódban a gyorsulás megegyezik egy 2.0 l-es benzinmotorral hajtott autó gyorsulásával. Speciális kijelző tájékoztatja a vezetőt arról, hogy mikor kapcsolja ki a légkondicionálót, illetve egyéb kiegészítőket, hogy növelni tudja a maradék akkumulátorkapacitást.

120 V-os hálózatra kapcsolva kevesebb mint 12 óra a töltési idő, és kevesebb mint 6 óra a 240 V-os hálózati feszültséggel. Az autóval együtt a Honda bemutatta a saját töltőállomását is. A töltés megkezdéséhez a vezető a kijelző előtt elhúz egy mágneskártyát és utána csatlakoztatja a töltőt az autóhoz.

Ahhoz, hogy a vezető felügyelni tudja az autóját, a Fit EV egy szabványos csatlakozón keresztül egy „okos telefonnal”, számítógéppel vagy a Honda exkluzív távirányítójával kapcsolatba tud lépni az autóval. A zsebben hordható távirányítóval internet vagy térerő nélkül is kapcsolatot lehet teremteni. Így a vezető meg tudja nézni az akkumulátorok töltöttségi állapotát, elindíthatja a töltést és a légkondicionálót, ha a jármű a hálózatra van csatlakoztatva. A mobil és az internetes kapcsolattal is be lehet állítani a töltöttségi állapoti értesítést, valamint 24 órás támogatást nyújt az út menti töltőállomásokról. A Fit EV szériában felszerelik a Honda Satellite Linked Navigation System™ rendszerrel, melyben megtalálható az összes nyilvános töltőállomás helye.