Állandó mágnesek teljesítménynövelése

Az állandómágnesek teljesítménynövelése létfontosságú a modern technológia számára, mivel széles körben használják az elektromos motorokban, generátorokban és számos egyéb eszközben. Ezáltal javulhat az energiahatékonyság, csökkenthetők az üzemeltetési költségek és mérsékelhetők a környezeti hatások. Az állandómágnesek hatékonyabbá tétele kulcsfontosságú a fenntartható jövő felé vezető úton, miközben elősegíti az innovációt és fejlesztést az energiaszektorban és a különböző iparágakban.

A Heraeus High Performance Coatings új eljárást mutatott be a ritkaföldfém mágnesek teljesítménynövelésére, amelynek központi eleme az Aerosol Deposition (AD) technológia. Ez a módszer egy speciális epoxi és kerámia kompozit anyagot használ, amit finom aeroszol részecskék formájában permeteznek az állandómágnesek felületére. Ennek köszönhetően a kompozit anyag rögzül a mágnesek felületén, majd a termikus aktiválás során kiváló szigetelést és ragasztást biztosít a rétegek között. Az AD technológia lényege tehát a szigetelés és a ragasztás egyidejű végrehajtása, miközben szűk hézagokat hoz létre az állandómágnesek között.

Ezen megoldás oka az, hogy a hagyományos laminálási módszerek általában 50 µm körüli részeket hoznak létre az állandómágnesek között, ami korlátozhatja a mágneses anyag sűrűségét és hatékonyságát. Az AD technológiával viszont 2-8 µm közötti szűk hézagokat lehet elérni, jelentősen növelve ezzel a mágneses anyag térfogatsűrűségét és tömeghatékonyságát. Ezenkívül a ragasztási fázis megszüntetése lerövidíti a gyártási időt és javítja a termék minőségét. A módszer így hozzájárul az elektromos motorok hatékonyságának növeléséhez és a gyártási folyamatok optimalizálásához, ami létfontosságú a fenntartható energiatermelés és az elektromos járművek terjedésének támogatásához. Az ultra-vékony kompozit réteg továbbá lehetővé teszi a szigetelés és a ragasztás kombinálását egy lépésben, potenciálisan csökkentve az anyagköltségeket és rövidítve a gyártási időt, miközben a kerámia rész stabilitása szélesíti a mágnesek alkalmazási körét és javítja az elektromos szigetelést a laminált rétegek között. Ez összességében hozzájárulhat az elektromos motorok hatékonyságának növeléséhez és a fenntartható energiatermelés előmozdításához.

Az AD technológia bevezetése jelentős hatással lehet a jövő elektromotorok gyártására és képességeire. Először is, a szűk hézagok létrehozása az állandómágnesek között lehetővé teszi a mágneses anyagok nagyobb sűrűségét, ami növelheti az elektromotorok teljesítményét és hatékonyságát. Az állandómágnesek közötti szűk rés megnöveli a mágneses fluxus sűrűséget, ami javíthatja a motorok teljesítményét és nyomatékát.

Emellett a szigetelés és ragasztás egyidejű végrehajtása egy lépésben időt és költségeket takaríthat meg a gyártás során. Ez csökkentheti a gyártási költségeket, miközben növeli a termékek minőségét és megbízhatóságát. Az ultra-vékony kompozit réteg lehetővé teszi az anyagköltségek további csökkentését és a gyártási idő lerövidítését.

Ezenkívül a technológia alkalmazható lehet más elektromos gépek és eszközök gyártására is, így potenciálisan szélesebb körű alkalmazási területekben lehet javítani az elektromos motorok hatékonyságát és teljesítményét. Összességében az AD technológia előrelépést jelent a fenntartható elektromos mobilitás és az energiahatékony motorok területén, és hozzájárulhat az elektromos járművek és egyéb elektromos eszközök fejlődéséhez.


Forrás: automotivepowertraintechnologyinternational.com, heraeus.com