Eltűnhetnek a ritkaföldfémek az elektromotorokból?

Az elektromos járművekben általában alkalmazott ritkaföldfémek környezeti károsodást okozhatnak a kitermelés során. A brit AEM által kifejlesztett motorok azonban kizárólag alumíniumból, illetve acélból készülnek és széles körű elterjedésük nagy mértékű ritkaföldfém megtakarítást ígérne: 133 millió tonna CO2 kibocsátás csökkenését, 300 000 tonna radioaktív hulladék és 5 millió tonna hulladék megtakarítását vízionálják.

A brit Advanced Electric Machines (AEM) által irányított SSRD (Scaled-up Innovative Motor Production for Lower Environmental Effect) projekt a fenntartható és hatékony elektromos járműhajtások fejlesztésének ambiciózus kezdeményezése, melyet az Advanced Propulsion Centre (APC) támogat. A projekt célja, hogy új szintre emelje a technológiát, különösen a személyautók elektromos hajtásainak terén és elősegítse a fenntartható közlekedés térnyerését. Az AEM kifejlesztette a SSRD rendszert, mely egy következő generációs e-hajtás kiemelkedő innovációval és fenntarthatósággal.

Az SSRD kiemelkedik a tradicionális elektromotorok közül, mivel sem ritkaföldfémekből készült mágneseket sem rézelemeket nem alkalmaz. A réztekercselést tömörített alumínium tekercselés váltja fel, amelyek nem csupán kisebb méretűek, de javítják a rendszer teljesítménysűrűségét és hőátadási képességét is, magas hőmérsékletű működésre tervezték, nincs veszélye a demagnetizációnak magasabb hőmérsékleteken. A rendszer akár 300 kW teljesítményre is képes, 45%-kal javított teljesítménysűrűséggel a vezető permanensmágneses gépekhez képest. A nagysebességű rotor kialakításnak köszönhetően akár 30 000 rpm-es maximális fordulatszámot is elérhet, rendkívül széles fordulatszám és sebességtartományt biztosíthat különféle személygépjármű-alkalmazások platformjain bármiféle nyomatékváltó szükséglete nélkül.

A fenntarthatóság érdekében az elgondolás egy integrált megközelítést alkalmaz, mely magában foglalja az elektromotorokat, a teljesítményelektronikát és adott esetben, ha szükséges, a nyomatékváltót is egyetlen tokban kialakítva. Ezzel nem csupán az anyagfelhasználás minimalizálható, de a rendszer megbízhatósága is javul.

Az SSRD rendszer, mint fenntartható teljesítményű e-hajtás, a gyártó nem csupán egy új elektromotort hoz létre, hanem tovább erősíti a zöld és hatékony közlekedés megvalósításának lehetőségét.

Az SSRD innovációról regisztráció és fiók megléte esetén az X-en (twitter.com) tekinthetjük meg a gyártó ismertetőjét.


Forrás: advancedelectricmachines.com