TE Connectivity moduláris csatlakozók elektromos haszonjárművek és munkagépe

A hét egyik nemzetközi (alkatrész-)híre, hogy az amerikai TE Connectivity (TE) új e-mobilitási termékeket mutatott be, melyek főként haszongépjármű gyártók számára relevánsak. Az új csatlakozó megoldások moduláris, méretezhető termékek, melyek megfelelnek az ICT-járművek által támasztott szigorú követelményeknek.  A PowerTube nevű csatlakozó (-sorozat), kiváló választás nagy elektromos terhelések kezelésére a különböző elektromos járművekben és nem utolsó sorban munkagépekben.

Az új betűszavak hónapjait éljük, így tisztázzuk mi az ICT (Industrial and Commercial Transportation ) betűszó jelentése. Az ICT járművek magyar szóhasználatban a haszongépjárműveket és a munkagépeket jelentik. Elektromos hajtás tekintetében ezek azok a rendszerek, amelyekre a gyártók akár már 800 Voltos hajtásláncokat is terveznek, tehát részegységeik és azok alkatrészei koránt sem elhanyagolható hő, illetve fizikai igénybevételnek kitettek üzemeltetésük során.

Az ICT járművek korszerű megoldásokat és összetett alkatrészeket igényelnek, amelyek hatékonyan dolgoznak együtt az egyre nagyobb elvárások teljesítésében. Az alkatrészekre vetítve ez néhány új követelményt jelent, pl. az alkatrészeknek megbízhatónak és hibamentesnek kell lenniük, bírniuk kell a megnövekedett igénybevételt, kompatibilisnek kell lenniük más alkatrészekkel, képesnek kell lenniük ellenállni a különböző környezeti tényezőknek, például a nedvességnek, pornak és szennyeződéseknek, valamint az extrém hőmérsékleteknek és végül skálázhatóak és modulárisak kell legyenek, hogy könnyen alkalmazhatóak legyenek különböző beépítési helyeken, ami lehetővé teszi az alkatrészek rugalmasabb felhasználását és csökkenti az alkatrészek számát.

A TE Power Tube Hivonex csatlakozó sorozata méretezhető és moduláris csatlakozókból áll, melyeket kifejezetten nagy elektromos terhelések kezelésére terveztek. Az 500 A folyamatos áram és az 1000 V-es feszültségre méretezett szerkezetük képessé teszi ezeket a csatlakozókat, hogy megbirkózzanak a különféle ICT-járművek nagyfeszültségű rendszerei által támasztott követelményekkel. A PowerTube csatlakozók különféle kialakításokhoz igazíthatók, valamint képesek megfelelni az intenzív megterhelő környezeti feltételeknek.

A TE portfóliójában további termékek is szerepelnek, mint például az IPT-HD Power Bolt Connector, mely egy csavaros megoldás a nagyfeszültségű kábelek vezérlő egységre, e-tengelyre és az e-motorra történő rögzítésére. Kifejezetten az ICT-járművek igényeire vannak szabva, többféleképpen testreszabhatók, beleértve a kábel kivezetésének irányait, a LED-es töltésjelzőket és a burkolatokat.

A TE megoldásai között megtalálható a HVA HD400 csatlakozó is, amely nagyfeszültségű kiegészítő alkalmazásokhoz kínál megoldást. Ez a csatlakozó alkalmazható szinte bárhol a járműben, mint például a HVAC, a fűtőberendezések, a hidraulikus szivattyúk és az elektronikus szervokormány. A HVA HD400 tartozékok csatlakozója ellenáll a szélsőséges hőmérsékleteknek, „strapabíró képessége” (víz- és porállósága) IP68/IP6K9K besorolású, lehetővé teszi két vagy három vezeték használatát ugyanazon az interfészen. A képesség, hogy két vagy három vezetéket használjanak ugyanazon az interfészen, nagymértékben hozzájárul a járművek hatékonyságához és kialakításuk rugalmasságához. Ezzel a tulajdonsággal a csatlakozó képes kezelni több áramkört vagy különböző elektromos funkciókat, amelyek a rendszer működtetéséhez szükségesek. Ez csökkentheti az összeszerelési időt és a csatlakozók számát, ami optimalizálja a rendszert és csökkenti annak súlyát és helyigényét. https://www.te.com/usa-en/videos/transportation/hva-hd400-connector-video.html

Sebastien Dupre, a TE E-mobilitás termékmenedzsmentért felelős igazgatója hangsúlyozta „a TE Hivonex csatlakozó- és töltési megoldásai évtizedes mérnöki tapasztalat és szakértelem eredményei. Az új megoldásokat olyan tervezetekhez alakították ki, amelyek extrém körülmények között is megbízhatóan működnek és biztonságos csatlakozást, kiemelkedő skálázhatóságot és magas feszültséget biztosítanak.”

A moduláris és skálázható kialakítás mellett a kerekített forma további előnyöket kínál a csatlakozók összeszerelésének egyszerűsítése és a teljes alkalmazott költség csökkentése terén. Az IP6K9K por- és vízálló védelemmel, valamint a Connector Position Assurance (CPA, „helyzetbiztosító csatlakozás”) és a High Voltage Interlock Loop (HVIL, „nagyfeszültségű reteszelő hurok”) biztonsági funkciókkal ellátott PowerTube csatlakozók kiváló teljesítményt nyújtanak minden környezetben.

A kerekített forma előnye a csatlakozók összeszerelésének egyszerűsítése, a kialakítás könnyebb és kényelmesebb lehetőséget nyújt a kábelek elvezetésére és a csatlakozók összeszerelésére. A sima, lekerekített forma csökkenti a kábelek sérülésének vagy megszorulásának esélyét. Ennek eredményeként csökken az összeszerelési idő és a munkaerőigény.

A CPA „helyzetbiztosító csatlakozás” gondoskodik arról, hogy a csatlakozófejek megfelelően illeszkedjenek és rögzüljenek a hozzájuk tartozó aljzatokba, a mechanizmus működése ebben a videóban tekinthető meg:

Ez segít elkerülni az esetleges hibás csatlakozásokat és megszakításokat. Az eljárás során a rendszerfelügyelet a csatlakozó fizikai pozíciójának ellenőrzését végzi el a kiválasztott lábon/pinen keresztül és annak megfelelően adja vissza/hibajelzését az (össze-)szerelőnek.

A HVIL „nagyfeszültségű biztonsági hurok” a másik említett biztonsági funkció az elektromos és magasfeszültségű járművekben, amely megakadályozza a magasfeszültségű rendszer veszélyes helyzeteket okozó szétkapcsolódását. Működése itt tekinthető meg:

Amikor a jármű inaktív, a HVIL passzív állapotban van. Amint a jármű nagyfeszültségű rendszerét bekapcsolják, a HVIL aktiválódik és egy hurkot zár a jármű nagyfeszültségű komponensei között. A HVIL zárt állapotban tartása jelzi, hogy a rendszer biztonságosan működik. Ha veszélyes helyzet merül fel, a HVIL automatikusan feloldja a hurkot, ezzel megszakítva a nagyfeszültségű rendszert és védelmet nyújtva az utasoknak és a járműnek.

A Hivonex világáról a gyártó honlapján közzétett kisfilmből is tájékozódhatunk.

 

Forrás: electrichybridvehicletechnology.com, te.com