V2G Renault 5

2022 szeptemberében írtunk a V2G, azaz Vehicle to Grid megoldásról, aminek lényege, hogy a teljesítményelektronika inverter- és konverter fejlesztésének köszönhetően lehetővé válik, hogy akár az autónkból is visszatöltsük a fel nem használt villamos energiát a háztartásba vagy a gerinchálózatba, ezáltal takarékoskodva a villamos árammal, aminek természetesen pénztárcánk (bankkártyánk) is örül. Külön gazdasági és gazdaságossági érv, hogy 50 000 ilyen típusú rendszer (jármű és töltőállomás) együttesen egy erőműnek felel meg, és így mérsékeli a fosszilis forrású tüzelőanyag felhasználást.

A francia gyártó megoldását a 2022. októberi Paris motor show 2022 rendezvényen mutatta be, bejelentése alapján az elektromos, bidirekcionális töltővel felszerelt Renault 5 lesz az első jármű, amiben tárgyiasulni láthatjuk majd a V2G elgondolást. Az elektromos Renault 5 bevezetésével párhuzamosan egy szolgáltatás is debütál - Mobilize V2G néven - a Mobilize Powerbox kétirányú töltőállomással a Mobilize V2G szolgáltatás keretében visszaadhatják az elektromosságot az gerinchálózatnak. A megoldás segítségével az elektromos járművek beállnak az otthonok és a hálózat energiaforrásainak sorába, ami további rugalmasságot biztosít és megkönnyíti a megújuló energiák integrálását az energiamixbe.

A Mobilize Powerbox terminál kommunikál az autóval és a felhővel, hogy eldöntse, töltse-e újra az akkumulátort vagy visszatáplálja a villamos energiát a hálózatba. Mindez függ az akkumulátortöltési igényektől, a hálózati igényektől. A gyártó előzetes tájékoztatása szerint a box teljesítménye 7 és 22 kW között lesz, és kompatibilis lesz minden elektromos és csatlakozóval.

"A Mobilize V2G segítségével a gépkocsik energiatartalékká válnak" - mondta Corinne Frasson, az A Mobilize felelős vezetője. "Csak rendszeresen kell csatlakoztatni a járművet a Powerboxhoz, hogy optimalizálhassuk az áramszámlánkat és csökkenthessük a közlekedésünkkel járó szén-dioxid kibocsátást. Átlagosan a töltési költség felét megtakaríthatjuk majd.”

A Mobilize V2G szolgáltatás elérhetősége a Renault 5 bevezetésével tervezett, melynek első állomásai: 2024-ben Franciaország és Németország, majd 2025-ben az Egyesült Királyság lesznek.

A Renault V2G koncepciójáról az alábbi rövid bejátszás tekinthető meg:

Forrás: electrichybridvehicletechnology.co