Hofer Powertrain intelligens akkumulátor kapcsoló egység

A Hofer Powertrain egy rendszerbeszállító, mérnöki és technológiai tervező, fejlesztő és gyártó a legújabb generációs hatékony hajtásrendszerek tekintetében, amelyek az elektromos járművek minden osztályára kiterjednek. A vállalat fő célja az e-mobilitás hatékonyságának növelése jövőorientált megoldásokkal. Ezt a célt az átfogó hajtásrendszerek tekintetében meglévő hatalmas ismereteinek segítségével éri el, beleértve a szoftverfejlesztést, a funkciók fejlesztését, valamint a jármű integrációját.  Intelligens akkumulátorkapcsoló egységük az iBDU (Intelligent Battery Disconnect Unit) egy új centralizációs technológia, mely egyszerűsíti a HV akkumulátorrendszerek felépítését, biztonságosabbá és hatékonyabbá téve azokat. Az iBDU egy optimalizált akkumulátorbiztonsági megoldás, amely lehetővé teszi olyan funkciók és vezérlőegységek összekapcsolását, amelyek korábban nem – vagy csak nagyobb költséggel és kockázattal - voltak összekapcsolhatóak, így költséghatékony megoldást nyújt, csökkenti a járművek működtetéséhez szükséges komponensek számát, miközben javítja a teljesítményt.

Az HV (High Voltage) akkumulátor kikapcsoló egység (Battery Disconnect Unit) feladata az elektromos jármű nagyfeszültségű akkumulátorának biztonságos kikapcsolása és elszigetelése, a kikapcsoló egység felelős az akkumulátor és a töltőrendszer közötti elektromos kapcsolat létrehozásáért, illetve megszakításáért. Az HV akkumulátor kikapcsoló egység fontos biztonsági szerepet játszik a jármű elektromos rendszerében. Leállítás vagy baleset esetén a kikapcsoló egység megszakítja az akkumulátorról érkező nagyfeszültségű áramkört, ezáltal minimalizálja a tűzveszélyt és biztosítja a jármű és az utasok biztonságát. Emellett a kikapcsoló egység szerepet játszik a járművédelemben és az energiaveszteség minimalizálásában is. Amikor a jármű inaktív állapotban van, az egység biztosítja, hogy az akkumulátor ne merüljön feleslegesen és megóvja a rendszer elemeit az energiaveszteségtől. A HV akkumulátor kikapcsoló egységnek továbbá lehetnek további funkciói is, például a hőmérsékleti és túlfeszültségvédelem, a kommunikáció és diagnosztika funkciók támogatása, valamint a biztonsági protokollok végrehajtása.

A Hofer új iBDU egysége segítségével a gyártók jelentős mértékben csökkenthetik fejlesztési és komponensigényüket, anyagköltségeiket és a szükséges komponensek számát - akár 12% -os megtakarítással is. Akkumulátorok tekintetében akár 18%-os telepítési hely csökkenés érhető el. Az új architektúra megkönnyíti a kommunikációt az egyes interfészek között és segít áthidalni eddigi tervezési akadályokat, amelyek a növekvő kommunikációs hurkok, vezérlőegységek és más komponensek közötti interakciók következtében merülnek fel, sok bonyolult kapcsolat létrehozásával.

"Az egész rendszert optimalizáljuk, amelyben a funkciók kiteljesednek, így a hatékonyság magas foka érhető el számos rendszer és alrendszer szintjén. A jövőre tekintve ígéretes piaci potenciált látunk, ahol még magasabb biztonsági szint érhető el, amely jelenlegi megoldásokkal nem lehetséges" - mondja David Wollschlaeger, az akkumulátor elektronika és szoftverek fejlesztésének felelős vezetője.

Jelenleg az iBDU fejlesztési fázisban van és a járművek központi vezérlőegységével történő összeolvasztáson munkálkodnak a fejlesztők. Az iBDU telepítése és üzemeltetése egyszerű lesz, radikális és tartós módon átalakítja/egyszerűsíti majd a jövőbeli jármű modellek hajtásláncrendszerét.

A részegység sikerét a piacról érkező korai visszajelzések is erősítik, a jövőbeli relevancia garantált. Rugalmassága – az az a vevők maguk dönthetik el az optimalizáció mértékét – segítségével minden lehetséges, a komponenscsökkentéstől kezdve a funkcionalitás növeléséig.

A HV akkumulátor kikapcsoló egységekről az alábbi összefoglaló videó tekinthető meg:

Forrás: hoferpowertrain.com