A BMW Group elektromos autóinak beszállítójaként zöld gyárat épít az EVE Pow

Az EVE Power, a vezető lítiumcella-gyártó cég Debrecenben épít környezetbarát gyárat, amely a BMW Group jövőbeni üzemének akkumulátorcella-beszállítójaként fog működni 45 hektáron. Az üzem Debrecen közelében, a BMW beszállítóinak biztosított területen, az Észak-nyugati Gazdasági Övezetben épül fel.

Az iparág csúcsát jelentő gyár hengeres akkumulátorokat fog gyártani az autóipar számára modern technológia alkalmazásával, évi 28 GWh gyártókapacitással. A több mint 1 milliárd eurós költségvetésű beruházással létrehozott gyárban több mint ezren dolgoznak majd a 2026-ra tervezett átadás után.

Prémium autókhoz prémium akkumulátorcellák kellenek, amelyeket az EVE Power világszinten is piacvezető technológiája biztosít majd a debreceni BMW Group gyárban készülő elektromos autókhoz.

„Cégünk 22 éves tapasztalattal bír az akkumulátorcellák gyártása területén. Számunkra a növekedésnél mindig fontosabb volt az innovatív, high-tech megoldások kutatása és fejlesztése, amelyre árbevételünk 8%-át fordítjuk.  Technológiáinkat saját kutatómérnökeink fejlesztették ki, így világszínvonalú tudást hozunk Debrecenbe. Ezt a tudást a helyi műszaki és technikai oktatási intézményekkel is szeretnénk megosztani, a debreceni közösségnek pedig hasznos és megbízható tagjai kívánunk lenni” – mondta Alexander Holden, az EVE Power szenior alelnöke.

A gyár mesterséges intelligenciát és gépi tanuláson alapuló rendszert fog használni, hogy a legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelelő lítium hengeres akkumulátorcellákat állítson elő. A telephely tisztított szennyvizet és felszíni vizet vesz majd igénybe, amelyet a helyszínen újrahasznosítanak a vízigény csökkentése érdekében. A tisztított szennyvíz és a felszíni víz fedezi majd a beruházás vízigényének 95 százalékát, a fennmaradó 5 százalékot az iható víz teszi ki, amelyet a kommunális szolgáltatásokhoz vesznek igénybe. A cég napelemeket és energiatároló rendszert használ majd az energiahatékony termelés érdekében, és a karbonkibocsátást is folyamatosan ellenőrizni fogják. Az EVE Power hosszú távon olyan beszállítókkal dolgozik együtt, akik az akkumulátorok egyes elemeit, mint például a katód prekurzorokat és az anódokat zöld energiával állítják elő. 
 

Innovációk találkozása

Az EVE Power olyan új típusú, 46 mm átmérőjű, nagy teljesítményű akkumulátorcellákat állít majd elő az elektromos BMW-khez, amelyek kisebbek, könnyebbek és 20%-kal sűrűbbek lesznek a ma használatos társaiknál, aminek köszönhetően a hatótávolság 30%-kal is nő. Ezeknek az úgynevezett 6. generációs akkumulátoroknak 30%-kal gyorsabb lesz a töltési sebességük. 

„Őszintén örülünk, hogy a BMW Group és az EVE Power sikeres együttműködése szintet lép” - mondta Dr. Joachim Post, a BMW AG beszerzésért és beszállítói hálózatért felelős igazgatósági tagja.

„A ’helyit – helyből’ alapelvünkkel összhangban a BMW Group arra törekszik, hogy onnan vásároljon akkumulátorcellákat, ahol azok készülnek. Az új BMW iFactory és az EVE Power telephelye közötti közelség döntő fontosságú a fenntartható járműgyártás szempontjából Debrecenben.”

A 2012-ben alapított EVE Power az EVE Energy leányvállalata. Az utóbbi nevével sokan találkozhattak eddig is Magyarországon, hiszen a cég termékei már ma is ott vannak a legtöbb háztartásban az okosotthonokhoz, valamint a kerti és a háztartási gépekhez való akkumulátorok révén. Az EVE Energy aktívan támogatja a helyi oktatási intézményeket és szponzorálja a tehetséges diákokat. Azokban az országokban, ahol üzemel, az EVE Energy elkötelezett az egészséges és fejlődő környezet kialakítása mellett és már lépéseket tett annak érdekében, hogy Debrecenben is támogassa a helyi kezdeményezéseket.

 

Az EVE Powerről

Az EVE Power 2012-ben alakult az EVE Energy leányvállalataként. Az EVE Power az elmúlt évtizedben a globális piac meghatározó szereplőjévé vált, alapvető technológiákat és átfogó megoldásokat kínál a cellák, modulok, BMS rendszerek és egyéb gyártási megoldások területén. A vállalat számos alapvető terméket gyárt, például zacskós NCM cellákat, prizmás LFP cellákat, prizmás NCM cellákat, 46 mm átmérőjű hengeres cellákat és akkumulátor rendszereket, valamint olyan vezető termékeket, mint a 46950, 12V és 48V akkumulátorokat, amelyek többek között SUV, Sedan, MPV és más modellekben alkalmazhatók. A személygépkocsi-piacon az EVE Power a vezető autógyárak, így például a Daimler, a BMW, a Jaguar Land Rover és a Hyundai Kia egyik fő beszállítója. 2022-ben a vállalatot globális szinten a Bosch beszállítójának választották, hogy elektromos autókhoz szállítson lítium-ion cellákat. Az EVE Power haszongépjármű-megoldásai buszok, tisztán elektromos és hibrid teherautók, speciális célú járművek, logisztikai járművek, rakodók, kotrógépek, légi munkaállványok esetében alkalmazhatóak, amelyek közül az LF230 és LF304 széles körben elismert mind az ügyfelek, mind a piaci szereplők által.

Az EVE Power és az EVE Energy alapítója, Dr. Liu Jincheng 38 éve foglalkozik akkumulátor-kutatással, és a kutatás-fejlesztés elkötelezett híve.

Weboldal: https://www.evebattery.hu/