Amit a szilárdtest-akkumulátorokról tudni kell

Hatótáv, teljesítmény és biztonság: a szilárdtest-akkumulátorok fontos paraméterek javulását ígérik, de még a fejlesztés korai szakaszában van.

Az akkumulátorfejlesztők úgy látják, hogy a jelenlegi folyékony elektrolitú lítiumion-akkumulátorok optimalizációs potenciálja a technológiai fejlődés növekedésével egyre kisebb, a következő évtizedben lassan elérik elektrokémiai határukat. A szilárd elektrolitú, ún. szilárdtest-akkumulátorok (Solid-state battery) viszont több fontos teljesítményparaméter javulását ígérik. Jelenleg fejlesztés alatt állnak, és a következő években megjelenhetnek a piacon. A szilárdelektrolit-akkumulátorokban (SSB) rengeteg lehetőség rejlik, de a következő öt évben bizonyítaniuk kell kereskedelmi életképességüket. Az energiatárolás fejlesztésének egyik lehetséges hajtóereje a szilárdelektrolit-technológia. A szilárdtest-elektrolittal ellátott akkumulátort szilárdtest-akkumulátornak nevezik, más néven félvezető akkumulátornak, mely az újratölthető akkumulátorok következő generációjának számít. Ez nem egy alapvetően új típusú akkumulátor, hanem a lítiumion-akkumulátor egy változata. A szilárd elektrolitok adják az ionos vezetőképességet nem folyékony szilárd anyagokban.

Kiváló a biztonságuk

A szilárdtest-akkumulátoroknak jelentős teljesítményjavulást kell elérniük a legmodernebb folyékony elektrolit Li-ionoshoz képest. Fontos teljesítményparaméterek az energiasűrűség, a biztonság, az élettartam, a költségek és a gyorstöltési képesség. A szilárdtest-akkumulátorok energia-sűrűség tekintetében meghaladhatják a klasszikus lítiumosokat, különösen azért, mert lehetővé teszik a Li-metál anódok használatát.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.