Az akkumulátoripar trendjei 2023-ban

A Twaice, az akkumulátorelemző szoftvereket gyártó cég 2023-as trendelőrejelzéseket tett közzé az akkumulátoriparra vonatkozóan. Az előrejelzéseket dr. Matthias Simolka, a Twaice Technologies elemző mérnöke készítette.

Hogyan fog fejlődni az elektromobilitás és az energiatárolás? Legyen szó nátriumionos vagy kobaltmentes lítiumion-akkumulátorokról: a Twaice szoftverszolgáltató szerint idén a fenntarthatóság, a biztonság és a függetlenség kell legyen az elektromobilitás és az energiatárolás témaköre.

Valószínűsíthető, hogy a 200 Wh/kg fajlagos energiát meghaladó és kiemelkedő teljesítménysűrűségű akkumulátorok a következő évtizedekben felváltják a mai lítiumion-technológiát. A nátriumion-akkumulátorok és az LMFP akkumulátorok a remény hordozói. A Twaice számára az akkumulátorok gyártása során elsősorban a költségeken és a biztonságon van a hangsúly. A nátriumion-akkumulátorok ezért nagy reményt jelentenek. Különösen a CATL és a BYD, amelyek bejelentették a nátriumion-akkumulátorok 2023-as piaci bevezetését, a nátriumra támaszkodnak. A nátriumionok jelentik a megoldást olyan alkalmazásokhoz, amelyek alacsonyabb energiasűrűséget és olcsóbb akkumulátorokat tesznek lehetővé (kWh). Az is előnyük lenne, hogy biztonságosabbak és környezetbarátabb anyagokat használnak.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.