Nissan költségcsökkentés a gyártástechnológiában

Költségcsökkentő innovációt jelentett be a Nissan. A Nissan elektromos járművei fejlesztésében és gyártásában új megközelítést kezd alkalmazni, amelynek köszönhetően 2026-ra 30%-os költségmegtakarítás az ambíciószint. Az egyes részegységek „platformosítása” lehetővé teszi a legfontosabb elektromos motor komponensek gyártását ugyanazon a gyártósoron. A japán autógyártó bemutatta az "X-in-1" koncepcióját, amely platformosított, illetve moduláris megoldásokat alkalmaz az elektromos és hibrid hajtások elemeinek megosztásával. A Nissan célja, hogy 2026-ra az elektromos hajtásláncai gyártási költségei a hibrid e-power, illetve a hagyományos belső égésű motoros járműveinek szintjére „csökkenjen”. Az innovatív megoldások révén a Nissan továbbra is új értéket kíván teremteni a vásárlók számára és 100% -ban elektromos meghajtású járműveket (EV-ket és e-power járműveket) szeretne minél szélesebb körben elérhetővé tenni.

Az új megközelítés az elektromos hajtás egységek modularizálására épül, ami lehetővé teszi a motor, az inverter és a rendszer nagyfeszültségű részegységeit gyártását egy gyártósoron.  A hajtáslánc a Nissan „3-in-1” hajtáslánc prototípusból áll, amelyet a Nissan teljesen elektromos járműveiben alkalmaznak, modulárisan modulálva a motort, az invertert és a reduktort. Az e-power autókban az „5-in-1” prototípust alkalmazzák, amely a generátort is magában foglalja. Az autógyártó mérnökei csökkentették az egység méretét és súlyát, ami javítja a vezetési tulajdonságokat is, emellett kifejlesztettek egy olyan motort, amelyben a ritka földfémek aránya 1%, illetve annál kevesebb.

Az „X-in-1” koncepció nagyobb rugalmasságot és hatékonyságot biztosít a Nissan elektromos járműveinek gyártásában, mivel a moduláris megoldások lehetővé teszik az alkatrészek könnyebb cseréjét és újrafelhasználását. Emellett az új megközelítés lehetővé teszi a vállalat számára, hogy tovább csökkentse a gyártási időt és a költségeket, miközben javítja az autók hatékonyságát és teljesítményét. A koncepció már a tervezési fázisban alkalmazandó, ami jelentős előnyökkel jár az elektromos járművek tervezési és fejlesztési folyamatában. A modularitás és a komponensek megosztása lehetővé teszi, hogy gyorsabban és hatékonyabban reagáljon a gyártó az ügyfelek igényeire és a piaci változásokra.

A Nissan X-in-1 koncepciója egy fontos lépés az autóipar felé az elektromos járművek szélesebb körű elfogadása és elterjedése felé. Az új megközelítés lehetővé teszi a vállalat számára, hogy versenyképes maradjon az elektromos járművek piacán, miközben javítja az autók hatékonyságát és csökkenti a költségeket.

Forrás: https://www.automotivepowertraintechnologyinternational.com/