Az elektromobilitás elérte a motorkerékpárokat is

Az elektromobilitás az egyéni mobilitás új formája, mikor a gépjárművek az energiájukat teljes egészében (tisztán elektromos), vagy részben (plug-in hibrid) elektromosságból nyerik. És igen, nincs tévedés, mikor a motorkerékpárokkal kapcsolatban is rámutatunk ezen innovációs trend aktualitásaira, hisz alapjaiban 2019-től az új MotoE™ Világkupa egy ugrás a jövőbe a világ első „Fast Charge” – gyors töltésű – elektromos motorkerékpárjainak versenyén keresztül.

Igaz, hogy a motorkerékpársport szerelmesei közül sokan felhördültek, amikor először bejelentették, hogy a MotoGP nagydíjak betétfutamaként elindul az elektromos motorok gyorsasági világbajnoksága, a MotoE World Cup. Az azóta eltelt közel 3 versenyévad azonban igazolta, hogy a versenysorozatok „egymás mellett futnak”, nem pedig egymás ellen! Ha egy piaci körképet szeretnénk bemutatni, akkor előzetesen is összegezhető, hogy feltehetően minden nagy gyártó, amely egy évtized múlva létezni akar, valamiféle elektromos motorkerékpár projektet rejt a kutatás-fejlesztési központjában.

A technikai sportoknál nagy jelentőséggel bír, hogy ki a szervezője, hisz a versenyszabályok adta keretrendszerrel a műszaki fejlesztési irányokra is hatást gyakorolnak. Az 1988-ban alapított Dorna Sports 1991-ben a FIM Road Racing World Championship Grand Prix (MotoGP™) szervezője lett, és a kizárólagos kereskedelmi és televíziós jogok tulajdonosa.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.