A fekete-sereg

Egyre több panasz érkezik a legális autójavítóktól a feketén dolgozókra. Mind többen írják, csak az ő utcájukban vannak már vagy hárman, négyen. Az autók az utcán állnak, a motorbőgetés, kalapácsolás kihallatszik az utcára. A legálishoz érkező NAV-ellenőrök, többször is mennek, mert őt érik el, nem is veszik észre a fekete-sereg tagjait. (Ha rosszmájú akarok lenni, talán már délután hozzájuk viszik autóikat, mert a pénz a köztisztviselőknél is számít…)

Kik lesznek feketék?

Ennek „természetrajza” meglehetősen összetett, a legtöbb esetben beleűzetnek, nem tudják vállalni a legális terheket. Mint néhány nem legális mondja, nem a nemakaráson, hanem a szegénységen, a túlzó állami terheken, bérterheken, a hitelképtelenségen „buktak el”.

A feketék szakmai hozzáértése meglehetősen vegyes képet mutat. Aki levette a tábláját, aki második műszakos, ott nem mondhatjuk el, hogy kókler. Sőt! Mivel meg akar élni és az „árnyékban” kell maradnia, vigyáz minden ügyfelére. Ő csak szájhagyomány útján tud magáról hírt adni, az ügyfelek egymást ajánlva jutnak el hozzá. Mondják, hogy nála nincs számla, nincs termék- és munkagarancia. Bizony van! Éppen az előbb elmondottak miatt vigyáz a hírnevére, és cserél. A veszteséget lenyeli. Egy legális, főleg egy márkaszerviz „ügyintéz”, jogásszal konzultál, visszahív, majd az esetek egy jelentős százalékában költségmegosztást javasol vagy elutasít.

Ezek voltak a jobbak.

Vannak a garázssori igazi kóklerek. Apróságokat lehet, hogy jól megcsinálnak, de a fáradt olaj a csatornában landolhat. Nagy kárt tudnak okozni a jóhiszeműeknek, kispénzűeknek és nagy kárt okoznak (ők is) a legális javítóknak. A reklamálót elhajtják. A károsult feljelentést nem mer tenni, mert komoly kellemetlenségeknek teszi ki magát. A kistelepüléseken ez komoly veszély. A legális annyit „profitál” belőlük, hogy lehet, hogy a végképp „állóra javított” autó náluk köt ki.

Kinek jók?

A „fekete-sereg” az alkatrész-kereskedőknek, a garázsberendezés-, műszer-, szerszámforgalmazóknak vevő, készpénzes, problémamentes.

Az állam örülhet, mert áfát nem igényelnek vissza, majd a nyugdíjukra sem kell költenie. Igaz, most nem fizetnek sem adót, sem járulékokat. Átmenetileg megoldják a család eltartását, mert sokaknak más módjuk erre nincs. Van, aki ezt mérlegeli?

Mit tehetünk ellenük?

Mint már annyiszor mondtuk, mi kisemberek, semmit. Mi tagadás, rákényszerülünk sokan mi is, hogy keressük az áfakerülő megoldásokat. Az olcsóbbat. Talán már az „okos” megoldásoktól sokan tartanak, mert valahol erre alaposan ráfizettek.

Fel nem jelentgetünk senkit, erre ne számítsanak. Menjen a NAV! Vigye a társhatóságokat és a kommandót! Azt, hogy hova kell mennie, egy települési körsétával könnyen feltárja. Nagy papírt vigyen, mert lesz mit írnia.