Gyújtótrafók, ahogy kevesen látták

A szkópos gyújtásméréseket azért temetni nem szabad, mert a jeladók és a gyújtás primer jelének sorrendje, együttállásának képi megjelentetése ma is rendkívül fontos. A primer feszültség általában elérhető, így lehet belőle oszcillogram, a szekunder is „levadászható”, ha értékhelyesen nem is, de jelalakhelyesen igen. A modulok közelmúltbeli világában számos közbenső segédjel helyes alakja és helyzete kellett ahhoz, hogy jókor és egészséges szikra képződjön.

Emlékezzünk például a Ford TFI modul (Thick Film Ignition) PIP (Profile Ignition Pickup) jelére! Ez a technika már a youngtimer autók világába hajlik, a '90-es évek közepéig gyártották. Ennek vizsgálatához is jó ha van szkópunk, mint azt egy korabeli kapcsolási rajz is sejteti (1. ábra).


1. ábra


A COP-ok generációja

A gyertyán ülő gyújtótekercsek, kevés kivétellel, ma már szinte kizárólagosak. A szakma ennek első kiviteli változatait mondom a mai pályakezdőknek – COP (Coil-on-Plug), azaz tekercs a gyertyán névvel illette, de néha mondják „Plug Top Ignition Coil”-nak is. Ezeknél a „trafó” klasszikus, csévetestes gyújtótekercs volt, és van ilyen ma is (2. ábra). (A gyújtótekercsre akkor mondhatjuk, hogy transzformátor, ha a primer tekercs nincs összeköttetésben a szekunder tekerccsel. Klasszikus esetben, mint tudjuk, a szekunder egyik vége a primer tekerccsel, a „15”-ös ponton fémes kötésben van.)


2. ábra

Szóval akkor biztosan transzformátor a gyújtótekercs, ha két kivezetéses vagy parazitaszikrás a gyújtás, tehát egy szekunder tekercs két gyertyához csatlakozik. Többségük elektronikát is tartalmaz, öndiagnosztikára képesek. Nevezzük ezeket DIS gyújtásnak is az angol distributorless ignition system kifejezésből képzett rövidítéssel. A 3. ábrán egy kétszeres DIS gyújtótrafó röntgenképét mutatjuk be. Egy modern COP konstrukció alkatrészeit, felépítését képsorozattal mutatjuk be. A gyújtótrafó a japán Diamond Electric vállalat gyártmánya (ahol már 1937 óta gyártanak gyújtótrafókat!).

 



3. ábra

A cégnek Esztergomban is van gyára. A gyújtóegységnek a gyártó „Dual Output With Integrated Igniter” nevet adta. Tehát ez COP kialakítás: amelyik hengeren van a trafó, annak gyertyájához közvetlenül csatlakozik a szekunder tekercs egyik kivezetése az ún. nagyfesz. csatolórugón keresztül, a vele párban futó henger gyertyájával pedig szekunder kábel köti össze. Így egy négyhengerű motorhoz két „Dual Output With Integrated Igniter” szükséges.

A Dimond Electric gyújtóegység műszaki adatai:

Szekunder tekercs
A vezeték átmérője d = 0,05 mm ± 1%
A tekercs ellenállása R = 8,3 kΩ ± 15% (20 °C)
A menetek száma N = 13 500
A tekercselési rétegek száma réteg = 11


4. ábra

A tekercselési szekciók száma a csévetesten = 11
A tekercs induktivitása B = 15H ± 20%

Primer tekercs
A vezeték átmérője d1 = 0,45 mm ± 1%
A tekercs ellenállása R1 = 0,81 kΩ ± 10% (20 °C)
A menetek száma N = 150
A tekercselési rétegek száma 2
A tekercs induktivitása B = 2 mH ± 15%

Vasmag
A lemezelt vasmag két részből áll: lemezek vastagsága 0,5 mm, a lemezek száma 18 db.


5. ábra

A csévetest ún. szekciókra van felbontva és a szekciók között átvezetés található. Erre azért van szükség, hogy a tekercs felépítése megfelelő legyen (szabályos rétegek alakuljanak ki). A csévetestpalást homorú alakú, belülről kifelé haladva egyre kisebb szélességűek a szekciók. Erre azért van szükség, mert a külső részek az ún. nagyfeszültségű részek és így kevesebb az esélye a viszonylag nagyobb teljesítmény miatti szigetelési problémák kialakulásának.

Az elektronika funkciói

Bekapcsoló áramkör: a gyújtáskapcsoló bekapcsolása után feszültség alá helyezi a különböző áramköröket és az áramellátást biztosítja. Túlfeszültségvédelmi áramkör: ha a fedélzeti feszültség egy bizonyos szint fölé emelkedik, akkor megvédi a károsodástól a végfoktranzisztort úgy, hogy a meghajtó áramkörnek végfoktranzisztort kikapcsoló parancsot ad. Gyújtási jelet adó áramkör: a motorvezérlő egységtől érkező gyújtási jel alapján vezérli a végfoktranzisztort kapcsoló meghajtó áramkört. Meghajtó áramkör: minden áramkörtől fogadja a jeleket, majd feldolgozva ezeket, a végfoktranzisztort vezérli. Szivárgó áram záró áramkör: feladata az, hogy ha a gyújtójel magas szintje egy meghatározott időnél hosszabb ideig áll fenn, akkor vezérli a meghajtó áramkört a végfoktranzisztor kikapcsolására.


6. ábra

Primeráram-érzékelő áramkör: a primerkörbe kötött ellenálláson eső feszültségből érzékeli a primer áramot, és ha az egy meghatározott értéket meghalad, a meghajtóáramkörbe beavatkozva szabályozza azt.
A DIS kétszikrás vagy parazitaszikrás gyújtás a kisebb motoroknál visszatérni látszik (lásd a 4. képen a Mini motorját), az elmúlt években ugyanis a ceruza-(pencil-coil) vagy kevésbé használt nevén a szivartrafókat (ci-gar coil) itt is alkalmazták.

Egyedi gyújtás

És akkor meg is érkeztünk a modern hengerenkénti gyújtóegységekig, melynek része a ceruzatrafó (5. ábra). Ezek, néhány „ravasz” esetet kivéve, hengerautonómok, tehát csak az adott henger gyújtásáért felelősek, van saját diagnosztikájuk, az előgyújtás értékét a többi hengertől függetlenül állítják (ide azért a motorECU „agya” szükséges), rejtett képességeikről pedig, például az ionárammérésről, szerelői szinten, nem is tudunk. Példa erre a BMW HPI motorhengerfej metszete a ceruza gyújtóegységgel és a közvetlen benzinbefecskendezés porlasztójával (6. ábra). Vannak szétszerelhetőek, persze a szétszerelésnek nincs gyakorlati haszna. A roncsolásos felnyitás után a tekercsek lebonthatóak, a vasmag kiemelhető (lásd a 7. ábrasorozatot). Vannak a kiöntöttek, ezek csak szétfűrészelhetőek, hogy kíváncsiságból a belvilágukat feltárjuk (8. ábrasorozat). Mindezekre valóban csak azért van szükség, hogy a szakma tanulása során megértsük mibenlétüket. Bőségesen illusztráljuk képekkel az elmondottakat, hisz' ahogy a címben utaltunk rá, ezeket a gyújtótrafókat így még kevesen látták. A gyújtótekercsek és gyújtóegységek nagy változatosságot mutatnak:

  • két kivezetés – a primer tekercs két vége, lehet a szekunder körben ún. nagyfeszültségű vagy kaszkad-dióda,
  • három kivezetés – itt már két eset lehet- séges:
    • a primer tekercs két vége és a szekunder tekercs egyik vége (4a), itt is lehet nagyfesz. dióda,
    • végfok-elektronika is van benne, így a primer táp, test és a kapcsoló vezérlőjele,
  • négy kivezetés – három csatlakozás kell a végfokkal ellátott primerkörhöz, és egy a szekunder 4a kivezetéséhez.

 


7. ábra

Jó tudni ezeket, ha cseredarabról, bontott darabról van szó. Az egyedi gyújtások között különleges helyet foglal el a SAAB autók „gyújtókazetta” intelligens gyújtása (9. ábra). Ennek gyújtótekercséről is adunk egy metszeti képet (10. ábra). Ha egy gyújtókazetta (színekkel jelölve többféle is van) akár csak egyetlen kis alkatrésze tönkrement – például kilyukadt a trafó és az olaj kifolyt belőle – lehetett az egészet cserélni.

Zárszó


8. ábra

Ezzel a cikkel – folytatva a vezércikkben írtakat (remélem, már elolvastátok vagy most előre lapoztok) – némi ízelítőt akartam adni, milyennek is szántuk hajdan az autószerelőknek, autóelektronikai műszerészeknek, technikusoknak szánt „tanuló folyóirat” tanulmányi segítségét. Ez önmagában kevés, nagyon kevés. Ki kell egészülnie irodalomkutatással, ami nem jelent mást, mint az interneten információkat keresni (van bőven, de ez egyben a veszélye is, mert vannak értékesek és értéktelen tévtanok – a szelekcióhoz is tudás kell, ebben segítenek tanáraitok, a szervizben mestereitek). Az autotechnika.hu archívumában található cikkeinek igazmondásában – a szerzők nevében is mondhatom – bízhattok!


9. ábra

Mindazokat a témákat, melyeket az előbb érintettünk, bőséges cikkanyag támogatja. Az Autótechnika előfizetői ezekhez hozzáférnek, a cikkeket letölthetik. Senki sem tanul a tanulni vágyó helyett, ezért a hangsúlyt az önálló munkára kell fektetni. Készítsetek – mert a tanár ma még mondja – kisdolgozatot, kiselőadást valamilyen témában, és nem egyet a félévek során, hanem többet is. Igen, a szakképzésben is (nem a felsőoktatásról beszélünk), hiszen itt érettségizett fiatalokról van szó. Nekik ez már gondot nem szabad, hogy jelentsen. A „nagybetűs” életben is mindenki magára lesz utalva, magának kell a feladatokat megoldani, önállóan, eredményesen dolgozni. Erre is készülni kell. A munkáltató ezt várja el, és joggal teszi! Miért mondom mindezt? Azért, mert a tanulmányi munkában is nagyfokú önállóságra kell törekedni, és ehhez tartozik az önálló hozzátanulás is.


10. ábra

Ha a forrás angol vagy német nyelvű, akkor azzal kell megbirkózni. Ha jó az iskola, és hitünk szerint jobbára jók és még jobbak, így szeptember elején könnyű tanévet nem ígérnek, azt azonban garantálják, ha a tanuló tudni akar, „együttműködő”, akkor tudása, hasznos gyakorlati ismeretei az év végére hatványozottan megsokasodnak. Mi végre az oskola, ha nem ezért!