Változások az autótechnikás e-mail fióknál

Kevés dolog van a világban, ami nagyobb léptékben fejlődik, mint a gépjárműtechnika. Az egyik ilyen dolog az informatika és vele együtt az internet. Ennek következtében újabbnál újabb programok és alkalmazások jelennek meg és ugyanakkor újabbnál újabb vírusok is. Már ma a kiberháború korát éljük, ezért egyre nagyobb jelentősége van a személyes adataink védelmének. Ez folyamatos fejlesztéseket kíván az informatikus szakemberektől, mely nem kerülhette el az Autótechnika webmailfiókját sem. Az adatbiztonság érdekében tett folyamatos fejlesztések nemrégiben olyan stádiumba értek, melyek következtében a webmail-hozzáférés nehézkessé vált.

1. ábra

Bizonyára néhányan tapasztalták azt is, hogy a webmailfiók 1–2 napig nem volt elérhető. Az oka az volt, hogy a nagy mennyiségű, az autotechnika.hu-val kapcsolatos adatok egy erősebb, biztonságosabb szerverre kerültek át. Miután ez megtörtént, a webmailfiók elérhetővé vált ugyan, de egyben körülményesebb is lett a hozzáférés, mert a biztonság érdekében a mai webböngészők az alkalmazásokhoz különböző kódokat és tanúsítványokat kérnek és generálnak. A webfejlesztőink a legbiztonságosabb megoldást választották, ami viszont a felhasználó számára kissé megnehezíti a hozzáférést.

Az autotechnika.hu oldalon a webmailfiók eléréséhez a boríték piktogrammal jelölt Webmail belépés ikonra kell kattintani 
(1. ábra). Egyes webböngészők (nem tudjuk, hogy Ön melyiket használja) ilyenkor egyszerűen továbblépnek, másoknál pedig kérik a belépési adatokat (az Ön autótechnikás e-mail címe és jelszava). Ezeket begépelve lép csak tovább az oldal. Közös azonban a webböngészőknél, hogy ezután megjelenik egy figyelmeztetés, miszerint a böngésző nem javasolja a továbblépést (2. ábra). Ezt figyelmen kívül kell hagyni, és tovább kell lépni a böngészőre jellemző ikonra kattintva. Ekkor egy kék hátterű oldal jelenik meg Webmail felirattal, ahova az Autótechnika csapata által Önnek adott …@autotechnika.hu e-mail címmel és jelszóval lehet belépni (3. ábra). A belépést követően már mindenki a saját e-mail fiókjában van, ahol két sorban 8 darab ikon található. A beérkezett üzeneteket a „roundcube” feliratú, azaz a felső sorban jobbról a második ikonra kattintva lehet elérni (4. ábra). Ezután minden a megszokott módon történik (5. ábra) a webmailfiókban.

2. a ábra

2. b ábra

2. c ábra

3. ábra

4. ábra

5. ábra

Erre a „vargabetűre” az adatok biztonsága miatt van szükség, sajnos. Webfejlesztőink már dolgoznak az ügyön, hogy a különböző internetböngészők tanúsítványát megszerezzék, ami hamarosan meg is történik, így nem fog a figyelmeztető oldal felugrani az autotechnika.hu Webmail belépés ikonra kattintása után.

(SzJ)