Telepi környezetvédelem 2012/II. negyedév

Az első féléves telepszemle szervezése, előkészítése, az előző telepszemle jegyzőkönyvének átnézése, az ott feltárt hiányosságokra tett intézkedések ellenőrzése. A telepszemle összevont szemle – a telep biztonságos ember és környezetbarát működését kell szolgálja. Az összevont szemle környezetvédelmi, munkavédelmi, tűz- és biztonságtechnikai, épület állapot (külső, belső) elektromos víz- gáz rendszer felülvizsgálata is kell legyen.

 

A környezetvédelem mottója: a hangsúly a megelőzésen van.

Az első negyedév feladatai:

– Az előző év értékelése, elemzése, hiányok pótlása, telepszemle jegyzőkönyvek alapján (minden évben legalább félévente egy telepszemle).

– Veszélyes hulladék-gyűjtőhely állapotának vizsgálata, kiegészítése lakattal zárt helyiség fedéllel, felirattal ellátott fém gyűjtőedények, stb.

– Új beszerzésű anyagokhoz BIZTONSÁGI ADATLAPOK beszerzése – oktatása, az oktatás bizonylatolása a munkavédelmi naplóba.

– Az első féléves telepszemle szervezése, előkészítése, az előző telepszemle jegyzőkönyvének átnézése, az ott feltárt hiányosságokra tett intézkedések ellenőrzése. A telepszemle összevont szemle – a telep biztonságos ember és környezetbarát működését kell szolgálja. Az összevont szemle környezetvédelmi, munkavédelmi, tűz- és biztonságtechnikai, épület állapot (külső, belső) elektromos víz- gáz rendszer felülvizsgálata is kell legyen.

– Fontos a telephely területén a hó, jég, víz eltávolításának biztosítása, megszervezése, a lefolyó csatornarendszerek, állandó tisztántartása. A szükséges csúszásmentesítést zúzott kővel, homokkal kell megoldani.

A környezetszennyezést mint az emberi tevékenység közben keletkező hátrányos káros folyamatot, hogy mekkora környezetszennyezést hagyunk magunk után, folyamatosan vizsgálni kell a megelőzés, a csökkentés és hatásának minimalizálása vagy megszüntetése céljából.

Az újabb rendeleteket és kutatási eredményeket általában országosan és helyi szinten követni kell a Környezetvédelmi Felügyelet és az önkormányzatok honlapján.

Ezért a teendőket a szakmában meghatározott témakörök szerint kell áttekinteni.

A teendők-feladatok csoportosítása témakörök szerint:

– Veszélyes hulladék telephelyen belüli kezelése, mozgatása, eszközigénye, elszállítása, gyűjtése. Egyre több településen megvalósítják a telepi szelektív hulladékgyűjtést, elszállítást. Önkormányzatoknál érdeklődni kell, költségcsökkentő tényező, ingyen elszállítják.

– Víz és talajszennyezés. Bejelentési kötelezettség telephely indulásnál környezetvédelmi felügyeletnél.

– Légszennyezés éves bejelentési kötelezettség csak 140 kW felett.

– Figyelni kell a települési légszennyezési adatokat, személyre szóló javaslatokat, a dolgozók személyes egészségére vonatkoztatva kell értékelni.

– Zajszennyezés: A rendeletekben előírtak (települési hatóságok) betartása. Szigorítások várhatók; az egyes települések zajtérképének elkészítését rendelet írja elő 2012-ben.

– Elektroszmog: Az elektromos áram hatására keletkező szennyezés elektromos vezetékek, berendezések, TV, rádió, bármilyen elektromos gép működése által. Nagysága arányos a felhasznált teljesítmény nagyságával. Hatása a szennyező-forrás távolságával csökkenthető, nem szabad a közvetlen közelében tartózkodni. (telefon, mobiltelefon, számítógép, Lap top)

– Egyéb szennyezők: vegyszerek, használatuknál a Biztonsági Adatlap előírásait be kell tartani.

A fentiek alapján ismételten felhívom a figyelmet a megelőzésre, a tudatos környezetvédő magatartásra, környezetünk megóvására, az R + S mondatok (minden készítmény csomagolásán rajta van.) betartására.

A fentiekkel kapcsolatos kérdésekre szívesen ad felvilágosítást 17 és 19 óra között Markhót Péter a 06-1/3566-186-os telefonszámon.