Teljesen elektromos 16 tonnás teherautó a Renault-tól

A Renault Trucks október közepén egy 16 tonnás, 100 százalékig elektromos Renault Midlumot adott át a francia STEF-TFE logisztikai vállalatnak. Az átadott Midlum a legnagyobb elektromos teherautó, amelyet valaha forgalomba helyeztek. A teherautót hűtött élelmiszerek szállítására használják majd városi forgalomban. Az elektromos teherautót a Renault Trucks, a PVI és az IFP Energies nouvelles közösen fejlesztette ki, a Melodys projekt részeként, amit egy éven keresztül tesztel majd a Carrefour 2012 elejétől. A teszt során az üzletlánc lyoni és Lyon-környéki üzleteibe szállít friss árut az elektromos Renault Midlum.

Az elektromos Midlum naponta 75 kilométert tesz majd meg. Ezt a járművet kifejezetten úgy tervezték meg, hogy követhesse a nagyvárosi élelmiszer-hálózatok bővülését. Zajkibocsátása és károsanyag-kibocsátása egyaránt nulla – ez a tulajdonság mind a sofőr, mind a lakók számára rendkívül előnyös, így a teherautó a kora reggeli órákban is (5 és 7 óra között) behajthat az üzletekhez a belvárosba.

A teljesen környezetbarát, tökéletesen csendes teherautó 5,5 tonna árut képes szállítani. Hatótávja 100 km, és teljes feltöltése mindössze 8 órát vesz igénybe. A villamos motor teljesítménye 103 kW, a villamos energiát 3 db Li-ion akkumulátor–csomag tárolja, teljes kapacitásuk 150 kWh. A most kezdődő kísérleti szakasz célja, hogy valós üzemeltetési körülmények között teszteljék azokat a műszaki megoldásokat, amelyek a jövőben bekerülhetnek a sorozatgyártású modellekbe.