GÉMOSZ sajtótájékoztató

2011 november közepén a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ) sajtótájékoztatón számolt be a magyarországi márkakereskedők földrajzi, tulajdonosok és márkák szerinti megoszlásáról, számuk jelentős visszaeséséről, és ezek alapján helyzetértékelést adott.

A válság által hazánkban legsúlyosabban érintett ágazatok egyike az autókereskedelem. A szakmának hatalmas veszteségeket kellett elszenvednie, amelynek hatására több mint 10 000 munkahely szűnt meg, illetve európai szinten is kiemelkedő beruházások lehetetlenültek el, lettek az enyészeté vagy váltak az egyes bankok portfóliójának részévé – a helyzet pedig napról napra romlik.

Kiindulási pontunk a 2007-es, válság előtti hozzávetőleges adatok voltak, amelyek alapján Magyarországon hozzávetőleg 850 tulajdonos kezében volt hozzávetőleg 1000 autószalon. A 2011. szeptemberi adatok szerint a fenti számok mára jelentősen csökkentek: hazánkban 329 tulajdonos, illetve 470 kereskedésben 722 márkaszalon található. A márkakereskedések megyénkénti eloszlása óriási különbségeket mutat: míg Budapesten 87 kereskedés található, egyes megyékben ez a szám nem, vagy csak alig éri el a 10-et.

Ennek tükrében különösen szomorú az a tény, hogy az autókereskedelem immár harmadik éve negatív jövedelmezőségű, és sajnos az előrejelzések szerint a következő években sem várható változás e téren.

Éppen ezért kifejezetten sérelmezzük, hogy minden kérésünk és javaslatunk ellenére a minket sújtó válságadó alól nem kaptuk meg a nekünk ígért mentesítést. Különösen fájó ez azért, mert az importőrök, amelyek külföldi tulajdonú, multinacionális vállalatok, gyorsan kikerültek a válságadó hatálya alól, miközben a magyar tulajdonban lévő kkv szereplőket messze erejükön felül terheli ez az adónem.

Látva a jövő évre tervezett adóteher-növekedést, az a fentiekkel együttesen – további bezárásokhoz és munkahelyelvesztésekhez fog vezetni, és könnyen lehet, hogy néhány év múlva a ma még magyar tulajdonban lévő vállalkozások jelentős része külföldi kézre kerül, és így az itt megtermelt jövedelmek jelentős része is külföldre vándorol.