Honeywell turbógyár Szlovákiában

A turbó iránti igényrobbanás a Honeywellt is termelési kapacitásának bővítésére sarkallja – mint azt Alex Ismail, az USA székhelyű Honeywell Transportation Systems ügyvezetője elmondta – azért, hogy továbbra is megőrizze termelési és fejlesztési dominanciáját a Boschsal (a Robert Bosch GmbH és a Mahle GmbH közös turbógyártása) és Continentallal (Continental AG., Schaeffler Group) szemben.

Az új riválisok, a Bosch/Mahle és a Continental 2011-ben kezdik meg a turbógyártást. A Honeywell (többeknek a Garrett márkanévről ismert) új üzemet nyit Kelet-Szlovákiában, Eperjesen (Presov). Szlovákia mellett, mint azt a Honeywell közleményében olvashatjuk, a képzett munkaerő, a jó földrajzi helyzet, közel fő piacaikhoz, Lengyelországhoz és Ukrajnához, az ország stabil pénzügyi és gazdasági helyzete döntött. A termelés 2012-ben indul. A mintegy 38 millió eurós beruházás, melynek a felét a szlovák állam különböző támogatások formájában állja, a kelet-közép és a kelet-európai VW, Ford és Renault gyárak igényeit kell, hogy kielégítse. Napjaink 22 milliós darabszámú globális turbóigénye 2015-re 35 millió darabra nőhet. Ezek jelentős része Európában forgalomba kerülő gépjárművekbe készül.

A Honeywell ennek a beruházásnak a segítségével is szeretné további öt évre megőrizni a turbógyártásban megszerzett első helyét. A Honeywell az elmúlt 50 év alatt 100 millió töltőt gyártott, így tapasztalati előnye is vitathatatlan az új piaci szereplőkkel szemben. Idén több mint 100 új turbóapplikációt és 500 motorapplikációt végez el.

(NszI)

A Szerviz Pont Kft. befejezi tevékenységét