A "húsz-tizennyolc" sokkal több számunkra, mint a szakma gondolná…

A 19. Autó-DIGÁ-ra készülve több olyan dolog jutott eszembe az elmúlt húsz év történéseiből, mely arra késztetett, hogy e jubileumi év alkalmával megosszam szakmatársaimmal gondolataimat.


Spindler Tibor, AOE-elnök

Kezdjük talán azzal, hogy a rendszerváltás meghozta az addig csak megtűrt magánvállalkozói autószerelő szakma felszabadulását, de egyben igen nehéz helyzetbe is hozta. Meg kellett tanulnunk a számunkra teljesen vagy részben ismeretlen technikájú járművek javítását. Még emlékeimben él, hogy milyen nagy érték volt egy-egy autószerelő-mester számára egy olyan jó minőségű csavarhúzó, amely a sok Lada, Wartburg, Trabant megszakítócseréjéhez elengedhetetlen volt. Most már a számítógép-vezérlésű diagnosztikai műszereké a világ, és ezt is tanulnunk, használnunk kell úgy, mint annak idején a csavarhúzót.

Kezdetben nagyon sok győri, soproni színhelyű autószerelő-tanácskozás úgy indult, hogy meghallgattuk szakmánk élen járó tanárait, majd buszokra szállva elindultunk Bécsbe, Bécs környékére, hogy megnézzük, milyennek kell lennie egy jól működő autójavító vállalkozásnak. Az utazásból nem maradhatott ki a „shoppingolás” sem. Nagyon sok iparostársam nem győzte vásárolni a szerszámokat (célszerszámot), hogy hazaérve azonnal pénzre tudja váltani ezeknek a hasznos utaknak a szerzeményeit és természetesen a látottakat, tanultakat.

A közvetlen információátadást szolgálta az áhítattal várt Szaki újság, melynek mutatványszáma 1991 elején jelent meg, az általunk nagyra becsült szakmai kiválóságok jóvoltából. Szinte az egész magyar autójavító-társadalom a postást lesve várta, hogy jöjjön az írott információ, és tudjunk olyan autót is javítani, melyről előtte szinte semmit sem tudtunk. Elindult egy olyan fejlődési folyamat, amely átsegítette a szakmát a mindenki számára nehéz, veszélyes időszakon. Mivel már újságunk volt, meg kellett teremteni a szakmának a tudásbázis helyszínét is, mely kötődött Győrhöz és természetesen az akkori Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolához is, a mai Széchenyi István Egyetemhez.

Azok a nagy tudású szaktanárok és a hozzájuk közelálló rendezvényszervezők, akik az élére álltak e tevékenységnek, sikeresen megrendezték a magyar szakma első országos szakmai kiállítását, az Autó-DIGA kiállítást 1992. június 25–28-án Győrött. Ekkor még csak rácsodálkoztunk a szervizberendezések, szerszámok, műszerek jobbára ismeretlen világára, a kitárulkozó lehetőségekre, de sokan már akkor, a kezdetek kezdetén megkezdték a „felzárkózást”.

Az ország minden részéből érkeztünk a szakmai rendezvényekre és segítettük egymást tapasztalatainkkal, információinkkal.

Ezzel párhuzamosan jelentkezett a szakma azon igénye, hogy alakuljon egy szervezet, mely összefogja a szakmát, és kezelni tudja annak problémáit. A szervező nagy csapat színvonalas, hiteles munkájával azt is elérte, hogy a minisztériumok, hatóságok is részt vegyenek a szakma rendezvényein.

Mit is jelent számunkra a húsz év?

Mindent, amit együtt átéltünk és megoldottunk, a hozzánk forduló autótulajdonosok és szakmabéliek összefogásával értük el. Egymást önzetlen módon is segítve.

Manapság egyre inkább az internet világát éljük, és a szakma megfelejtkezik arról, hogy milyen nagy szerepe volt és van még mindig szakmánkban az írott információnak és az egymással való beszélgetésnek. Tapasztalható, hogy sajnos mind kevesebbet olvasunk. Érezhető a szakma évről évre növekvő érdektelensége, pedig nem szabad veszni hagynunk igazi, nagy hagyományú szakmai fórumainkat, köztük az Autó-DIGÁ-t!

Még mindig megvan az írott sajtó különleges értéke, szakmai varázsa, ezért fontos számunkra az Autótechnika újság hónapról hónapra való megjelenése! Csak remélni merem, hogy az elkövetkezendő húsz évre a felnövekvő, a szakmát művelő generációknak is utat fog mutatni az Autótechnika újság, és beteljesíti azt a szerepét hosszú éveken át, amiért a húsz évvel ezelőtti szakmai csapat útjára indította!

Mindenkinek, aki a húsz év alatt tulajdonában tudta, szerkesztette, szakmailag felügyelte az újságot, azt kívánom, hogy mindig meleg szívvel, jó érzéssel emlékezzen a múltra, a jövőre pedig sok ambíciót, kitartást és új lehetőségeket kívánok!

Kérem Önöket, akik megélték a szakmában az elmúlt húsz évet, hogy gondolják végig a megtett utat, emlékezzenek arra a nem kis teljesítményre, melyet együtt értünk el. Az idei Autó-DIGÁ-n kiállítástörténeti fotókat is láthatunk, bizonyára sokan lesznek, akik önmagukat is viszontláthatják. Kérem, látogassanak el a 19. Autó-DIGA kiállításra, és ha lehet, hozzák magukkal munkatársaikat, az új szakember-generációt!

Találkozzunk és informálódjunk sikeres jövőnk érdekében!